Wat is dat nou voor schip op die foto?

Vrijwilligers gezocht om archief-Oorthuys in kaart te brengen

oorthuys1

Het Nederland Fotomuseum bewaart een half miljoen foto’s van de beroemde fotograaf Cas Oorthuys, maar weet in een heleboel gevallen niet precies wie of wat erop staat. Kenners van onder meer de scheepvaart, de landbouw en de diverse regio’s in ons land worden daarom opgeroepen om het enorme archief mee in kaart te helpen brengen. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor op het online-platform Vele Handen aanmelden.

oorthuys2

Op de website zijn bijna 35duizend opnamen van Oorthuys geplaatst die een nadere beschrijving vereisen. Het Nederland Fotomuseum is specifiek op zoek naar kennis van ambachten, bepaalde landen, streken, industrie, klederdrachten, lucht- en scheepvaart, landbouwe en ambachten uit het tijdvak 1935-1975. Wie aan het project mee wil werken, kan daarvoor alvast ‘warmlopen’ in het museum zelf. Daar is tot 13 januari de overzichtstentoonstelling Dit is Cas te zien.

Domineeszoon Oorthuijs(1908-1975) was opgeleid als architect maar verruilde de tekentafel al snel voor de camera. Over een periode van ruim veertig jaar groeide hij uit tot een van de grootste fotografen van ons land. Alleen al binnen onze eigen grenzen maakte hij tientallen fotoboeken over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast trok hij als vaste fotograaf van de toeristische Contact-pockets heel Europa door en reisde hij voor reportages door toenmalig Belgisch Congo en Indonesië.

Tussen 1948 en 1958 werkte Cas Oorthuys met collega’s Eva Besnyö en Carel Blazer mee aan een reeks fotoboeken die ‘De schoonheid van ons land’ als thema hadden. Oorthuys droeg onder andere met de delen ‘Het landschap’, ‘Het water’ en ‘Klederdrachten’ aan de serie bij. De erin opgenomen foto’s zijn in technisch en compositorisch opzicht stuk voor stuk juweeltjes, maar opvallen doen ze vooral door de daadkracht en het optimisme die ze uitstralen.

Oorthuys woonde in Amsterdam, maar fotografeerde graag in Rotterdam. Hij was een terugkerende verschijning in de haven en een bewonderaar van de opbouwarchitectuur in de binnenstad. Het boek Rotterdam dynamische stad dat hij in 1959 ook zelf vormgaf, wordt als de kroon op zijn werk beschouwd. De foto’s bij dit stukje komen dan ook alle uit deze uitgave.

Meedoen aan’Vele Handen’? Alle informatie erover vind je hier
Tentoonstelling Dit is Cas: tot 13 januari 2019, di-zo van 11-17 u.

oorthuys5


Meer Onderstroomzie alles