Icoon voor calamiteiten van Watertaxi Rotterdam

Per 1 juni verzorgen we o.a. weer ritten en rondvaarten voor max. 4 personen. Zie voor meer informatie het hele nieuwsbericht op deze homepagina

voor verzoeken en info bel 010 403 03 03

Slimme watertaxi moet straks volledig autonoom varen

Nieuwe MSTX14 leert zelf haar weg over de Maas te vinden

watertaxi - doop MSTX14 2019

Watertaxi Rotterdam, KPN en Captain AI gaan gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken om boten autonoom te laten varen. De nieuwe MSTX14 van Watertaxi Rotterdam fungeert hiertoe als testvaartuig. De watertaxi is te herkennen aan het KPN-logo op de romp.

Aan boord is door KPN en de Rotterdamse software-ontwikkelaar Captain AI hoogwaardige technologie geïnstalleerd die alle manoeuvres van de watertaxi en ander scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert. Op basis van deze gegevens kunnen watertaxi’s ‘leren’ om straks zelf veilig hun weg over de rivier te vinden. Gedurende de proefperiode blijft de MSTX14 vanzelfsprekend varen met een ervaren schipper aan het roer.

De slimme MSTX14 is op 2 april officieel gedoopt door Judith Bokhove, de Rotterdamse wethouder Jeugd, Mobiliteit en Taal en Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things van KPN. Passagiers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de MSTX14 en de registratie van vaargegevens volgen op een scherm aan boord.

Op de foto vlnr: wethouder Judith Bokhove, Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things van KPN, directeur Daan van der Have van Watertaxi Rotterdam, en directeur Vincent Wegener van Captain AI.