voor verzoeken en info bel 010 403 03 03

Watertaxi breidt vloot uit met MSTX15

Minder CO2-uitstoot door hvo-brandstof

Watertaxi - MSTX15 langszij 1

Watertaxi Rotterdam heeft haar vloot uitgebreid met de MSTX15. De nieuwe Maastaxi vaart op hvo-diesel. Een biobrandstof die wordt gewonnen uit restafval en afgewerkte plantaardige oliën.

Grote milieuvoordelen

De milieuvoordelen ervan zijn enorm: een reductie van de CO2-uitstoot met 90 procent, en veel minder uitstoot van andere schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx en zwavel. Daarbij is hvo, in tegenstelling tot fossiele diesel, ook volledig geurloos.

De toepassing van hvo-diesel, ofwel Hydrotreated Vegetable Oil, wint in de scheepvaart en het vrachtverkeer snel terrein. Ook Watertaxi Rotterdam wil op termijn meer boten voor het gebruik van deze duurzame, maar ook nog dúre brandstof geschikt maken.

Watertaxi - Rob Tiesman
Watertaxischipper Rob Tiesma aan boord van de MSTX15 tijdens haar eerste vaart over de Nieuwe Maas

Extra comfort voor passagiers

De MSTX15 is weer net zo robuust en betrouwbaar als haar zusterschepen. Uiterlijk en in motorisch opzicht heeft de nieuwe boot geen ingrijpende veranderingen ondergaan. Wel is het comfort aan boord voor passagiers verhoogd, onder andere door leuningen op de zitplaatsen aan te brengen.

DE MSTX15 is, net als zijn voorgangers, uitgerust met een 410 pk Cummins-motor van 1200 kg, en goed voor een maximumsnelheid van 55 km/u. De zwartgele, door waterjets voortgedreven watertaxi’s zijn ontworpen door Marlon Weijers van Triple Marine in Giethoorn. Voor hun karakteristieke uiterlijk en interieur tekende industrieel ontwerper Huibert Groenendijk uit Schiedam. Samen ontwierpen ze ook onze diesel-elektrische PHW.

De MSTX-serie wordt gebouwd door Alumax in Meppel. De klassieke autobootjes van teakhout en staal die sinds 1993 passagiers van Watertaxi Rotterdam op de kortere afstanden vervoeren, zijn afkomstig van scheepswerf Gebroeders Tatje in Nieuwkoop.

Watertaxi - MSTX15 schuin

Groei watertaxi zet door

De vloot van Watertaxi Rotterdam telt nu 18 boten, het vaarnetwerk telt 52 aanlegplaatsen. Dit jaar verwachten we in totaal zo’n 600.000 passagiers te vervoeren, en die groei zet de komende jaren in fors tempo door.