Op en rond de Nieuwe Maas

De blikvangers van Zuid: Feyenoord City en het Stadionpark

Projectmanager Sander Geenen realiseert een heel nieuw stadsdeel aan de Maas

feyenoord city oma
Feyenoord City en het Stadionpark/beeld OMA

Hoe ligt de Nieuwe Maas er over een jaar, over vijf, tien en over twintig jaar bij? Is het dan nog steeds diezelfde ‘snelweg over het water’ zoals we de rivier in Rotterdam als vanouds ervaren? Of gaat het in de nabije toekomst dan toch echt lukken om haar ook nog een tweede, net zo belangrijke rol en betekenis voor de stad toe te kennen? Die van een plek waar je graag komt om te wandelen, te fietsen, te zonnen, te zwemmen, te varen en op een terrasje te zitten.

Het antwoord van de Gemeente Rotterdam op die laatste vraag is een enthousiast ‘ja!’ Als het aan het college van b en w ligt, bieden de Nieuwe Maas en haar oude havens in de nabije toekomst niet alleen een heel andere aanblik, maar wordt al dat water ook een meer geïntegreerd onderdeel van de manier waarop we de stad beleven.

Gezichtsbepalend

Een van de grootste en meest gezichtsbepalende projecten die al worden uitgevoerd, is de herontwikkeling van de zuidoever van de Nieuwe Maas. Tussen de Van Brienenoordbrug en het Mallegatpark verrijzen straks Feyenoord City en het Stadionpark. Twee in elkaar overlopende gebieden waarin wonen, uitgaan, natuur en diverse sportaccomodaties op een aantrekkelijke manier zijn gecombineerd.

Feyenoord City
Het nieuwe stadion/beeld OMA/LOLA

Blikvanger in dat nieuwe stadsdeel wordt uiteraard het overdekte Stadion Feyenoord, dat is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau OMA en voor de helft boven het water van Nieuwe Maas komt te liggen. Uniek voor Nederland, en misschien wel voor Europa of op wereldschaal. Behalve voetbalwedstrijden zullen er ook, net als in De Kuip, weer grote concerten in kunnen worden bijgewoond.

Tegelijkertijd blijft ook De Kuip zelf gespaard. Er worden een atletiekbaan en mogelijk ook een indoor-atletiekhal in aangelegd. Een deel van het gemeentelijk monument wordt bovendien geschikt gemaakt voor bewoning. Er zijn 200 appartementen voor hardcore Feyenoord-fans in voorzien. In andere delen van het Stadionpark zijn bouwpercelen gereserveerd voor nog eens 4500 woningen, waarvan 500 voor sociale woningbouw.

sandergeenen1
Sander Geenen

Aan boord van de watertaxi: Sander Geenen, als projectmanager van de Gemeente Rotterdam belast met de uitvoering van alle plannen. We varen met Sander langs het stuk van de zuidelijke Maasoever dat daarvoor het komende decennium op de schop gaat. We beginnen op de meest westelijke punt van het gebied: het Mallegatpark.

Nu is dat nog een betrekkelijk klein en weinig gebruikt stukje groen. Maar, zo vertelt Sander, vanaf dit punt kun je over een aantal jaren een wandeling over het water maken. Vanaf het Mallegat wordt een natuurstrook in de Nieuwe Maas gecreëerd met een pad dat idealiter zal aansluiten op de getijde-oever van het Eiland van Brienenoord.

Vaargeul voor de watertaxi

Voor de watertaxi wordt een vaargeul vrijgehouden, zodat bewoners en bezoekers van Feyenoord City en het Stadionpark ook vanaf het water altijd gemakkelijk op hun bestemming komen. ‘De watertaxi hoort onlosmakelijk bij het hele project. Die zal straks ook nog meer supporters naar de stadions kunnen vervoeren als de nieuwe, grotere schepen aan de vloot zijn toegevoegd.’

Of Sander Geenen mogelijk ook als Feyenoord-fan zo enthousiast is over het nieuwe stadion?, vragen we als we de locatie ervan met de boot passeren. De projectmanager van de gemeente moet lachen. ‘Ik mag het eigenlijk niet vertellen als het aan mijn baas ligt, maar ik kan het toch niet voor me houden: zelf ben ik toch heus een Sparta-supporter.”

Gaskoepels

De twee voormalige gaskoepels op het Mallegat-terrein, eveneens gemeentelijke monumenten, worden herbestemd. Nu nog zijn ze als atelier in gebruik bij een kunstenaar, op afzienbare termijn zullen ze een infocentrum over Feyenoord City en het Stadionpark huisvesten. Daarover is online al heel veel te lezen en bekijken. Maar Sander is er inmiddels wel achter dat hij zijn enthousiasme beter op Rotterdammers kan overbrengen als hij ze, bijvoorbeeld in dat infocentrum, in levenden lijve over de plannen kan bijpraten.

Sander: ‘Vanwege corona is dat in heel 2020 uiteraard moeilijk geweest. Dus ik zie uit naar de dag dat we alle betrokken partijen en belangstellende Rotterdammers weer in het gebied zelf kunnen ontvangen. Er is het afgelopen jaar alweer zo veel gebeurd dat ik graag wil delen. En als je dat alleen achter de computer kunt doen, ben je toch een beetje met handen en voeten gebonden.’

sandergeenen2
‘Er is in 2020 alweer zo veel gebeurd dat ik graag wil delen

Maar vanaf de watertaxi kan het dus ook. Terwijl we vanaf het Mallegat koerszetten naar De Veranda schetst Sander het ene na het andere aanlokkelijke beeld van wat er rondom De Kuip en het nieuwe stadion zoal van de grond zal komen. Waaronder sportcomplexen voor amateurs, de al genoemde woningbouw op de plek van de huidige Pathé-bioscoop, het politiebureau en directe omgeving. En ook de ‘upgrade’ van De Veranda als aantrekkelijk uitgaansgebied. Met name de sportverenigingen profiteren nu al van de ingezette herontwikkeling van Feyenoord City: de ledenaantallen zitten in de lift.

OMA FEYENORD-CITY M4
Beeld OMA/LOLA

Flanerend over De Veranda beland je straks als vanzelf bij de nieuwe brug over het Zuiderdiepje, die de entree vormt van het Eiland van Brienenoord. Helaas moet voor de oversteek nog even gebruik worden gemaakt van de oude brug, omdat de nieuwe drie centimeter te lang bleek om netjes op de vaste wal aan te sluiten. ‘Maar dat is over een halfjaar vanzelfsprekend wel opgelost’, belooft Sander.

Eerste bevers gesignaleerd

Varend over dat Zuiderdiepje wijst hij op de ijzeren palen die aan de boorden ervan staan. Rijkswaterstaat heeft er allemaal kleine gaatjes in aangebracht. Ze moeten de groei van allerlei micro-organismen stimuleren, die op hun beurt weer van positieve invloed zijn op de flora en fauna van de getijde-oevers. ‘De eerste bevers zijn hier al gesignaleerd!’

De bedrijfsactiviteiten aan de overzijde van het Zuiderdiepje, waaronder die van de betonfabriek, zullen overigens kunnen worden gecontinueerd. Het draagt bij aan de dynamiek van het hele gebied, vindt Sander, als je op dat stukje industrieterrein ook nog de schepen ziet aan- en afmeren.

Sander Geenen Veranda
Uitzicht over de Nieuwe Maas, links De Veranda

De woonboten aan De Veranda zullen overigens wel naar een andere stuk van de Nieuwe Maas moeten worden versleept, omdat hun huidige ligplaatsen ook veranderen in een getijde-oever. ‘Dat zou ook wel eens een zwemplek voor de omwonende jeugd kunnen worden’, voorziet Sander Geenen. ‘Mag dan wel officieel niet, maar goed: wie weet knijpen we dadelijk wel een oogje dicht.’

Wandelroute

Wandelen over het Eiland van Brienenoord is al langer een Rotterdamse attractie, maar voor wie het hele Feyenoord City- en Stadionpark-gebied te voet wil verkennen: er is ook de route van vijf kilometer die Sander en zijn collega’s hebben uitgestippeld. ‘Je krijgt dan pas echt een indruk van de omvang van het gebied en alle verschillende sferen en omgevingen daarbinnen.’

En, weer even enthousiast als hij tijdens de hele vaartocht al over ‘zijn’ project is: ‘Joh, dat is veel leuker en interessanter dan het traditionele rondje-Kralingse Plas!’