Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Stadshaven Brouwerij: kolossale bierhal aan de Merwehaven

Van fruitoverslag naar hop in een loods uit 1912

bierfabriek2
Impressie van de Stadshaven Brouwerij aan de kade van de Galileïstraat

Nog een paar maanden aftellen en dan wordt in de Merwe-Vierhavens (M4H) de Stadshaven Brouwerij in gebruik genomen. Het is, na Kaapse Brouwers, de tweede brouwerij die zich in het gebied vestigt. De exploitanten ervan zijn de oprichters van De Bierfabriek, die ook brouwerijen in Amsterdam, Delft en Almere heeft. De Stadshaven Brouwerij heeft een startcapaciteit van twee miljoen liter bier per jaar. Hiermee wordt het een van de grotere ambachtelijke brouwerijen van ons land.

Zelf tappen

Tegelijk met de opening ervan in april 2021 wordt ook een inpandig restaurant geopend. In het midden ervan verrijst een micro-brouwerij waar gasten hun eigen bovengistende biertjes kunnen tappen. Het al bestaande bierassortiment van De Bierfabriek (blond, amber en Porter) wordt in de Stadshaven Brouwerij uitgebreid met een aantal karakteristieke, maar ook toegankelijke nieuwe craftbieren. Erbij geserveerd wordt onder andere de signature dish van de restaurants van De Bierfabriek: een op houtskool gegrild kippetje.

bierfabriek
Impressie van het interieur van de Stadshaven Brouwerij

De Stadshaven Brouwerij krijgt onderdak in een volledig gerenoveerde, 5000 m2 grote fruitloods uit 1912 aan de Galileïstraat. De Bierfabriek investeert zo’n zeven miljoen in de Rotterdamse brouwerij, die zal worden geleid door meesterbrouwer en Rotterdammer Wesley Aarse. Vanaf zijn afstuderen in 2011 aan de HAS in Den Bosch werkte hij bij diverse craftbrouwerijen door heel Nederland.

Rotterdams bierhart

Tot het team behoort ook mede-Rotterdammer Reinier Schipper, voormalig CEO van United Dutch Breweries (UDB). Reinier, geciteerd op portofrotterdam.com: ‘Toen ik hoorde van dit initiatief ging mijn Rotterdamse bierhart sneller kloppen.Ik vind het fantastisch dat op deze locatie weer een echte Rotterdamse brouwerij komt. Ik ben mijn carriere begonnen in een Rotterdamse brouwerij en de cirkel is nu rond: met veel plezier wil ik me de komende jaren inzetten om hier een succes van te maken.’

De hypermoderne Stadshaven Brouwerij wordt ‘turn key’ geleverd door BrauKon, een vooraanstaande brouwerij-producent uit Zuid-Duitsland. De Stadshaven Brouwerij heeft een vergelijkbare capaciteit met die van brouwerijen als Jopen, ‘t IJ en De Molen en kan het bier zowel in blik, fles als fust afvullen.

me-2 architecten
Interieurimpressie Stadshaven Brouwerij. Beeld: Me-2 Architecten

De komst van de nieuwe brouwerij past in de grootse plannen van het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam om M4H te ontwikkelen tot een bijzondere woon- en werkomgeving. De komende tien tot twintig jaar gaat het gebied – even groot als het Rotterdamse centrum – volledig op de schop. Het wordt ontwikkeld tot een compleet nieuw stadsdeel, mét behoud van het industriële erfgoed dat het er nu al zo bijzonder maakt.

Metamorfose

Het M4H-gebied was een idee van directeur Gemeentewerken G.J. de Jongh en werd tussen 1912 en 1916 ten uitvoer gebracht. Voor zeeschepen met een diepgang tot tien meter worden in die periode de IJssel- en Lekhaven gegraven. De Kous- en de Keilehaven zijn bestemd voor binnenvaartuigen en lichters, terwijl de Merwehaven (voltooid in 1930) wordt aangelegd voor de overslag van stukgoed en fruit. In 1971 werd een complex van fruitloodsen geopend met een opslagcapaciteit van 400.000 duizend colli.

Die fruitoverslag floreerde daar tot halverwege de jaren negentig, waarna de handel zich door de opmars van gekoelde containers steeds meer naar de Maasvlakte verplaatste. Hoewel er nog tot in lengte van jaren schepen in M4H te bewonderen zullen blijven, voltrekt zich op de wallekanten ervan langzaam maar zeker een metamorfose. Het havenbedrijf en gemeente investeren tientallen miljoen euro’s om de nieuwe economie er ruim baan te geven en die bedrijvigheid te combineren met in het oog springende woonvormen en veel groen.

De Stadshaven Brouwerij grenst direct aan steiger 87 (halte Marconistraat/Europoint) van de watertaxi.

Lees ook dit verhaal over de ontwikkelingen in M4H