Steiger 69 - Müllerpier/St.Jobshaven

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: Müllerpier/St.Jobshaven

watertaxi foto algemeen - skyline west (1)

Het Lloydkwartier werd rond de vorige eeuwwisseling aangelegd. Het is vernoemd naar het beroemde scheepvaartbedrijf dat er zich vestigde: de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. De oceaanstomers van deze rederij vertrokken van hieruit naar Nederlands-Indië. De namen van de voormalige loodsen en andere havengebouwen verwijzen naar die periode: Loods Bali, Loods Celebes, Loods Java, Loods Borneo en de Kratonkade.

Het hoofdkantoor van de onderneming, op Lloydstraat 35, is een rijksmonument. Het ruim zesduizend vierkante meter grote pand, ontworpen door architect Willem Kromhout, is nu nog in gebruik van zeevrachtvervoerder Kuehne + Nagel. In de nabije toekomst zijn er appartementen en horeca in voorzien. Andere markante gebouwen in deze oude havenbuurt zijn het grijsblauw geblokte Scheepvaart en Transport College (STC) van het Rotterdamse architectenbureau Beutelings Riedijk en de Schiecentrale. Deze uit 1904 daterende elektriciteitsfabriek is sinds de jaren negentig in gebruik als verzamelgebouw voor ondernemers in de audiovisuele sector.

Historisch café

Het Lloydkwartier groeide in diezelfde periode uit tot een gewilde woonwijk. Langs de rivier en de kades zijn hoge woontorens verrezen en oude vemen tot appartementen verbouwd. Tegenover Hotel Stroom op de Lloydstraat is nog altijd een historisch havencafé gevestigd, waar je ook kunt eten. Van 1928 tot 1967 was er een kruidenierszaakje in gevestigd, daarna opende Cor Neeleman er een kroegje dat hij zijn eigen achternaam gaf. Het was vanaf vijf uur ‘s ochtends geopend en het zat er altijd vol met havenarbeiders, bemanningsleden van de Lloyd en passagiers die op deze plek aan land kwamen of van hier vertrokken.
Café Neeleman werd in 2001 omgedoopt in Verhip, maar het etablissement ademt nog altijd Rotterdamse scheepvaarthistorie.


Meer Onderstroomzie alles