Steiger 47 - Leuvehaven

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: Leuvehaven

Watertaxi - Leuvehaven

Onze steiger op de kop van de Leuvehaven was, na die in de Veerhaven (nummer 57) en bij Hotel New York (44), de derde aanlegplaats die we begin jaren negentig in gebruik namen. Vandaag de dag zie je er elke tien minuten wel een watertaxi aan- en afmeren, want het is al snel een van de drukstbevaren haltes in ons netwerk geworden. Het stadscentrum bevindt zich dan ook op een steenworp afstand.

De Leuvehaven kwam in 1608 of 1609 gereed. Aan de kades ervan lagen tweeënhalve eeuw lang zowel binnenvaart- als Oostindiëvaarders, totdat de aanleg van de Nieuwe Leuvebrug (1849) de toegang voor zeeschepen onmogelijk maakte. In de havenmonding wiegden decennia achtereen de sleepboten aan hun trossen, aan de kant van de Blaak was vroeger de zeevismarkt. Rondom het water waren onder andere brouwerijen en de eerste Van Nelle-fabriek gevestigd, maar je kon er ook chic wonen en stevig op stap.

Geschiedenis - Leuvehaven
De Leuvehaven en Blaak kort na de Tweede Wereldoorlog

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog gingen in nachtclubs en cafés op de nabijgelegen Schiedamsedijk de beentjes van de vloer. Om de hoek ervan is het tegenwoordig het Witte de With-kwartier dat die functie vervult. In dertig jaar tijd is het uitgegroeid tot hét uitgaansgebied van Rotterdam.

De Verwoeste Stad

De belangrijkste huidige gezinsattractie van de Leuvehaven is het maritieme erfgoed dat er bijeen is gebracht. De historische schepen, kranen en graanzuigers maken deel uit van de collectie van het aangrenzende Maritiem Museum, dat binnen zijn muren nog eens 850.000 werktuigen, scheepsmodellen, zeekaarten en andere nautische voorwerpen bewaart en tentoonstelt. Naast het door Wim Quist ontworpen gebouw staat het iconische beeld ‘De Verwoeste Stad’ (in de volksmond ‘Jan Gat’) van Ossip Zadkine, dat Rotterdammers en toeristen aan het Duitse bombardement van mei 1940 herinnert.

nieuwbouw Leuvehaven
Het nieuwe Leuvehavenpaviljoen dat in 2020 wordt geopend

De Leuvehaven en omgeving krijgen de komende jaren nog een paar opzienbarende facelifts. Direct aan de waterkant verrijst een groot paviljoen van het Havenbedrijf Rotterdam en het Maritiem Museum, waar bezoekers van alles te weten komen over de haven toen en nu. Ook is er nieuwe horeca in voorzien. Het complex gaat open in 2020. Chic wonen aan de Leuvehaven kan vanaf datzelfde jaar ook weer: vanuit de 150 meter hoge Cooltoren van V8 Architects ben je van een schitterend uitzicht op een van Rotterdamse oudste havens verzekerd.


Meer Onderstroomzie alles