Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Onderweg met de Cirkellijn (5)

We leggen aan bij halteplaats 57, de Veerhaven

De watertaxi’s op onze Cirkellijn maken een hop on, hop off-vaartocht van een uur langs de mooiste gebouwen en plekken van Rotterdam. Voor veel binnen- en buitenlandse passagiers is het de eerste keer dat ze de stad bezoeken. Speciaal voor hen beschrijven we hier bij welke bezienswaardigheden ze onderweg van onze boten kunnen afstappen. Ditmaal leggen we aan bij halteplaats 57, de Veerhaven.

Veerhaven

Schilderachtig

Het Scheepvaartkwartier is zonder twijfel het stukje Rotterdam dat bij de romantici onder onze passagiers het meest tot de verbeelding zal spreken. De Cirkellijn legt aan in de schilderachtige Veerhaven. De haven ontleent zijn naam aan de veerbootjes die hiervandaan al vanaf de vijftiende eeuw een oeververbinding met het zuidelijk deel van de stad onderhielden.

heen en weer
De Heen en Weer

Tot de oplevering van de Willemsbrug (de ‘Oude Willem’) in 1878 konden reizigers ook alleen met deze veerdienst naar de overzijde van de Nieuwe Maas. De bootjes van rederij Heen en Weer bleven in de vaart tot 1968, toen de metro tussen Rotterdam-Noord en -Zuid in gebruik werd genomen.

Havenbaronnen

De Veerhaven wordt aan de west- en noordzijde omgeven door de robuuste handelskantoren en villa’s van de negentiende-eeuwse scheepsmagnaten van de stad. Aan de kades ervan is met ieder zijn eigen borstbeeld eer betoond aan een aantal van die illustere havenbaronnen. Aan de oostzijde van de haven liggen de sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas en het al even monumentale Wereldmuseum.

parklaan
Op de Parklaan

‘Klein London’

Het Scheepvaartkwartier werd in hun tijd ook wel ‘Klein London’ genoemd omdat het er in dit wijkje zo chic en kosmopolitisch aan toe ging. Op de Parklaan, die de Veerhaven met het Park bij de Euromast verbindt, is die grandeur zeker ook nog volop aanwezig. Tot onze verbazing zagen we op een van de balkons van die gigantische huizen laatst nog een dienstmeisje in zo’n klassiek, zwartwit uniformpje druk bezig met de voorbereiding van een lunch buiten.

Animeerbars

Neemt niet weg dat datzelfde Scheepvaartkwartier tot tamelijk recente datum wel degelijk ook veel minder deftig volk trok. Passagierende zeelui die graag weer eens even in de armen van een vrouw wilden liggen, konden hiervoor onder meer terecht in een van de veelal Griekse animeerbars op en rond de Scheepstimmermanslaan.

Op een enkel ‘nachtclubje’ misschien na bestaan dergelijke zaakjes in het buurtje niet langer. Ervoor in de plaats telt het Scheepvaart nu heel veel leuke restaurantjes en terrassen, met die van Grandcafé Loos aan het Westplein en restaurant Petit Louise als twee van de populairste.

In het water van de Veerhaven dobberen tegenwoordig luxe jachten, historische zeilboten en dus met grote regelmaat ook onze watertaxi’s die er klanten komen ophalen en aan wal brengen.

Meer over de dienstregeling van de Cirkellijn vind je hier.