Steiger 57 - Veerhaven

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: de Veerhaven.

watertaxi - steiger 57 veerhaven 2

Steiger 57 in de Veerhaven is, met die op de Wilhelminapier (44), de oudste in ons netwerk. Tussen deze twee locaties begonnen we in 1993 met het overzetten van passagiers van en naar Hotel New York. Onze klassieke watertaxi’s onderhielden hiertoe jarenlang een vaste veerdienst, maar sinds 2017 verzorgen we ook op dit traject alleen nog ritten op afroep. Het verschil is zowel voor klanten als onze schippers amper merkbaar, want de drukte aan boord is er niet minder om. Het is en blijft dan ook het meest romantische oversteekje in ons vaargebied.

Rotterdamse daadkracht en rijkdom

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de imposante bebouwing rond beide aanlegplaatsen. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid en Hotel New York aan de ene zijde van de rivier, en de statige gevels, torentjes en zeilschepen aan de andere, hebben allebei de plekken hebben hun eigen grandeur en karakter. De monumentale kantoren en stadsvilla’s aan de Veerhaven en in de omliggende straten en lanen van het Scheepvaartkwartier weerspiegelen de status, daadkracht en rijkdom van de ondernemers die hier in de negentiende en vroeg-twintigste eeuw de Rotterdamse wereldhaven bestierden.

Steiger 57 - Veerhaven

Daniel George van Beuningen, de tycoon die met de Steenkoolen Handels Vereniging (SHV) de grootste werkgever in de haven was, zetelde met zijn bedrijf in het Westerkadehuis, het enorme hoekpand op de westzijde van de Veerhaven. De firmanten Willem en Bernardus Ruys, eigenaren van de Rotterdamse Lloyd, deden dat in het van gele baksteen opgetrokken, kolossale gebouw ernaast. Schuin daartegenover, op de hoek van de Parklaan, resideerden de expediteurs Albert Goudriaan en Hendrik van Nievelt in hun Scheepvaarthuis, inmiddels net als de meeste gebouwen aan de Veerhaven ook een rijksmonument.

westerkadehuis
Westerkadehuis

Vanuit hun werkvertrekken konden de havenbaronnen allen uitkijken op het water van Veerhaven, waar onder anderen Van Beuningen zijn eigen zeiljacht ‘Vigilanter’ voor de deur had liggen. Aan de overkant van de kade liggen het clubgebouw van de zeer exclusieve Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas (opgericht in 1851) en het voormalige drijvende bureau van de rivierpolitie uit 1911, dat nu dienst doet als havenkantoortje.

De roemruchte viskotter Lammie

Chic is de vloot in de Veerhaven nog altijd. Kostbare zeezeilers dobberen er naast historische charterschepen, maar in hun midden bevindt zich ook de Lammie, de roemruchte viskotter waarop in 1974 een partij hasj uit Libanon voor Nederland werd aangevoerd. Het schip werd op volle zee door de bemanning zelf tot zinken werd gebracht om een op handen zijnde entering door de koninklijke marine te verijdelen. De Lammie werd later gelicht en kan vandaag de dag in de Veerhaven wordt geboekt als bed & breakfast.

Aan de Veerhaven lunch en dineer je prima in de ‘Parijse’ bistro Louise en in grandcafé Loos op het aangrenzende Westplein. Watertaxi Rotterdam legt niet alleen aan in de haven zelf, maar ook aan de rand daarvan, tegenover het Wereldmuseum, aanlegplaats nummer 55 Veerhaven-buiten. Meer informatie over het Scheepvaartkwartier en onze steigers daar vind je hier en hier.


Meer Onderstroomzie alles