Steiger 53 - Willemskade

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: de Willemskade

Watertaxi - bij Willemskade

Lang voordat Watertaxi Rotterdam – toen nog onder de naam rederij Wilhelmina – in 1993 startte met het overzetten van passagiers over de Nieuwe Maas, beschikte de stad al over soortgelijke veerdiensten tussen beide rivieroevers. Zo nam de vloot van de Spido, in 1919 opgericht door rederij L. Smit & Co. (de voorganger van Smit Internationale) en havenbaron D.G. van Beuningen, vele decennia achtereen een flink deel van het personenvervoer over water voor haar rekening.

De Spido-boten brachten werknemers van grote havenbedrijven van en naar hun werk, ze pikten passagiers en bemanningen op van zeeschepen, en hadden van tijd tot tijd ook hoertjes voor diezelfde zeelui aan boord. ‘Volksvaren’ werd deze service in de volksmond genoemd. Sleepbootkapitein Han Verhagen, die mede aan de wieg stond van Watertaxi Rotterdam, begon zijn carrière in de Rotterdamse haven aan het roer van een van deze Spido’s.

Tegenwoordig heeft het honderd jaar oude en door heel Nederland bekende bedrijf alleen nog grote rondvaartboten in de vaart, die nog altijd aanmeren en uitvaren vanaf dezelfde aanlegsteigers aan de voet van Erasmusbrug. Onze aanlegsteiger nummer 53 ligt er pal naast, want we brengen er veel bezoekers aan de stad heen. Een steiger verderop vertrekken dagelijks de waterbussen naar onder andere de molens van Kinderdijk en Dordrecht.

Watertaxi - steiger 53 Willemskade

Wie ter plekke liever wat op de vaste wal wil rondkijken, doet dat in het imposantste deel van de stad. Het uitzicht op de Kop van Zuid, de Erasmusbrug en het passerende verkeer op de rivier is ongeëvenaard. Jaarlijks laten tientallen bruidsparen zich tegen die achtergrond voor hun trouwalbum fotograferen. Wandel westwaarts langs de gevels van het in 1851 gereedgekomen Wereldmuseum naar de Veerhaven en strijk neer op het terras van grandcafé Loos dat erop uitkijkt, of op dat van restaurant Zenne, met zitjes direct aan het water.

In tegenovergestelde richting gaat het via het Willemsplein en oorlogsmonument De Boeg naar het eveneens aan het water gelegen restaurant Prachtig, wat weer een heel andere aanblik van de Nieuwe Maas oplevert. Het Scheepvaartkwatier is aantrekkelijk genoeg om als geheel te doorkruisen. Van de Erasmusbrug tot aan de Euromast kenmerkt dit stadsdeel zich door de aanwezigheid van talloze rijkgedecoreerde villa’s, pakhuizen en de robuuste kantoren van opeenvolgende generaties havenbaronnen. Meer over deze buurt en de bijbehorende aanlegsteigers vind je hier


Meer Onderstroomzie alles