Steiger 61 - Parkkade

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: de Parkkade

watertaxi - parkkade

Met de Westerkade en de Willemskade vormt de Parkkade een lange, aaneengesloten boulevard. Het panorama op de rivier, de Kop van Zuid en de Erasmusbrug is er fenomenaal. Het decor op de kades zelf doet daar geenszins voor onder. Brede bomenlanen, statige negentiende-eeuwse woonhuizen en kantoren van havenbaronnen, de gevels van het Wereldmuseum en, tussen de Westerkade en de Willemskade, de Veerhaven, het lieftalligste haventje dat we in Rotterdam hebben. De Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas vindt er in een schitterend paviljoen al 170 jaar lang haar onderkomen.

watertaxi - westerkade
Westerkade

Aan het meest westelijke gedeelte van de Parkkade grenst de Euromast, in de Parkhaven ertegenover liggen de Pannenkoekenboot en het drijvende Aziatisch restaurant New Ocean Paradise afgemeerd. Volg de kade in oostelijke richting en je passeert achtereenvolgens de monumentale ingang van de Maastunnel voor fietsers en voetgangers, de glooiende groene zoom van Het Park (met tweesterrenrestaurant Parkheuvel erbovenop) en het illustere café-restaurant De Ballentent. Je bent nooit echt in Rotterdam geweest als je hier niet een keer je vork in een gehaktbal hebt gezet.

Watertaxi - park Schoonoord
Park Schoonoord

Aan de waterzijde biedt de scheepvaart op de Nieuwe Maas haar eigen doorlopende schouwspel. Kapiteins van zeeschepen mogen gratis aan de Parkkade aanleggen, dus grote kans dat je een of twee coasters aan de meerpalen ziet wiegen. Direct naast De Ballentent kun je Het Park in lopen, waarvan het eerste gedeelte in 1854 door landschapsarchitect Jan David Zocher werd voltooid. In het midden ligt het monumentale landhuis De Heuvel, dat tegenwoordig als restaurant Dudok in Het Park in gebruik is.

Het Park wordt de komende jaren door de particuliere Stichting Droom en Daad heringericht onder de belofte dat het het mooiste van Europa zal worden. De Parkkade en ook de Westerkade zijn recent al van ‘nieuw groen’ voorzien door de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf en ontwerpbureau OKRA. Natuurliefhebbers pakken in dit deel van de stad uiteraard ook graag nog even een bezoek aan park Schoonoord aan de nabijgelegen Kievitslaan mee. De vrij toegankelijke buitenplaats dateert uit 1706 en is 1,2 hectare groot. Op het perceel staan onder andere eeuwenoude Libanonceders en moerascypressen.


Meer Onderstroomzie alles