Formule 1-expert fotografeert de watertaxi

Stuurmanskunst op de Maas door de ogen van Frits van Eldik

Foto Frits van Eldik

Frits van Eldik (1969) was nog jong toen hij zijn hart voor eens en voor altijd aan de racerij verloor. Al op zijn achttiende stond hij langs het parcours van Zandvoort om er de trainingen vast te leggen. De foto’s die hij er van de voorbij scheurende bolides schoot, verkocht hij na afloop dan aan de coureurs zelf. Al gauw wilden ook kranten en tijdschriften zijn werk publiceren.

frits van eldik1

Thuis op elk circuit

Zijn eerste Grand Prix fotografeerde Frits op zijn twintigste. Sindsdien heeft hij als specialist in de auto- en motorsport wel zo’n beetje alle circuits op aarde gezien. Hij is een bekende verschijning in de wereld van de Formule 1, 2 en 3 en de MoTo GP, maar mist bijvoorbeeld ook geen editie van de 24-uurs race van Le Mans, zijn favoriete wedstrijd.

frits van eldik 3

Canon-ambassadeur voor Europa

Behalve in de pers en in reclames en brochures van automerken als BMW kun je de foto’s van Frits ook tegenkomen in publiciteitsmateriaal van Canon. Hij is al sinds jaar en dag Europees ambassadeur van dat fameuze merk. Frits adviseert de Japanners bij het ontwikkelen van nieuwe camera’s. En hij test ze, kort voordat ze op de markt komen, ook in uiteenlopende situaties uit. Frits moet nu in verschillende landen als ambassadeur aan de bak met de EOS IDX mark III, het nieuwe vlaggenschip in het assortiment van Canon. Kosten: een slordige 7400 euro voor alleen de body, maar dan heb je als sportfotograaf of serieuze liefhebber dus ook wel wat.

Watertaxi in actie

Het zou natuurlijk voor de hand hebben gelegen als Frits deze supercamera had ingezet bij een race van iemand als Max Verstappen. Maar het leek distributeur Kamera-Express en de Canon-ambassadeur leuk om voor de verandering nou een andere vorm van stuurmanskunst vast te leggen. Die op het water. Waarna Frits, als fan van de stad, meteen op het idee kwam om een serie opnamen te maken van de Rotterdamse watertaxi. Want al hebben we dan geen Max Verstappens onder onze schippers (en maar beter ook), snel zijn ze met hun boten uiteraard best wel.

frits van eldik 2

Moeilijk genoeg

Wie het vanaf de wal wel eens heeft geprobeerd, zal weten hoe moeilijk het nog is: een zwartgele Maastaxi in het beeld ‘slepen’ en tegelijkertijd’bevriezen’ terwijl die in volle vaart voorbijkomt. Zeker als je dan ook nog graag ziet dat de boeg zich boven de golven verheft. Dat er bovendien flink wat Maaswater opspat, en dat je idealiter ook nog een stukje van de skyline meepakt. Het is bepaald niet iedere fotograaf gegeven om dat allemaal tegelijk in een actiefoto vast te leggen, dus we zijn blij dat we hier kunnen laten zien hoe een vakman zoiets nou voor elkaar krijgt.

frits van eldik portret

Moeten we daarvoor dan ook echt dezelfde topcamera aanschaffen als die waarmee Frits deze foto’s maakte? ‘Nee hoor’, stelt deze ons en alle andere amateurs gerust, ‘als je tevoren goed overdenkt waar, met welke instellingen en welke lens je een foto wil maken, dan kun je dat ook met het toestel dat je al hebt’.


Meer Onderstroomzie alles