Casper (22), jongste schipper van de watertaxi

Stuurman op de binnenvaart én op de watertaxi

Watertaxi - Casper Stoop schipper

Hij is pas 22 maar doorkruiste als stuurman intussen al half Europa. Op zijn vrije dagen is Casper Stoop ook nogal eens onderweg, want zijn ouders, zijn vriendinnetje en vrienden wonen allemaal nog in het Vlaamse Mechelen. Zelf groeide hij daar ook op, om op zijn zestiende in zijn eentje naar Rotterdam te verhuizen.

Op het Scheepvaart- en Transport College (STC) ging hij er de opleiding tot binnenvaartschipper volgen. Tijdens zijn studie woonde Casper alleen op de in de Veerhaven afgemeerde zeilboot (‘Luxe? Nou, wel koud hoor’) van zijn vader. Het was best een overstap, zo ineens op jezelf in die grote stad, maar ‘als je alles maar rustig aanpakt, dan gaat het vanzelf goed’, zo luidt het motto van onze jongste Watertaxi-collega.

Rustig aan beginnen

Sinds een poosje deelt Casper met zijn broer een flat op de Kop van Zuid. Daarnaast staat er twee weken per maand ook een bed voor hem klaar op de Emanuel, waarop hij GTL ofwel schone dieselbrandstof vervoert. Zijn vader en grootvader hebben ook gevaren, al wil dat niet zeggen dat de appel in Caspers geval meteen dicht bij de boom viel: ‘Ik wist na mijn middelbare school eigenlijk niet precies wat ik wilde worden, de STC was een tip van mijn vader.’ Diens advies heeft goed uitgepakt: ‘Geweldig, de vrijheid die je in dit werk hebt. En ik zit met een fijn team aan boord.’

Op de watertaxi vaart Casper wanneer hij niet op de Emanuel aan het roer staat of bij zijn familie in Mechelen is. De komende tijd is hij ingeroosterd voor vijf diensten, vanochtend is hij begonnen aan zijn tweede. De vraag of dat nog een tikje spannend is voor ‘m, beantwoordt hij met een wijs glimlachje, opnieuw gevolgd door zijn lijfspreuk: rustig aan, zal je zien dat het allemaal dik voor elkaar komt.

watertaxi - casper stoop 2


Meer Onderstroomzie alles