De Stadsambassadeurs laten je Rotterdam 'van binnenuit' zien

De stad verkennen met een iemand die je er alles over kan vertellen

watertaxi - stadsambassadeurs

Wie van buiten Rotterdam komt, vindt hier niet altijd vanzelfsprekend zijn weg. Je moet de typische plekken en buurtjes als vanouds wel een beetje weten te vinden. Sommige bezoekers van de stad kennen, echt waar, de enige echte Rotterdamse watertaxi nog niet eens. Goed dus dat er stadsgenoten zijn die dagjesmensen, buitenlandse toeristen, zakenlieden, congresgangers, maar ook nieuwe inwoners mee op sleeptouw nemen om ze Rotterdam te laten zien.

Ze zijn met een stuk of 45 mannen en vrouwen, van wie de jongste 27 is en de oudste 85, en ze heten de Rotterdamse Stadsambassadeurs. Hun organisatie biedt vijftien verschillende en stadswandelingen aan, alle begeleid door een vrijwilliger die veel weet van de lokale geschiedenis, de cultuur, de architectuur en deze of gene wijk. Ook kan er in het kielzog van zo’n goed ingevoerde Rotterdammer worden gekozen voor themaroutes over bijvoorbeeld de West-Kruiskade en langs de Rotterdamse Brandgrens.

De Stadsambassadeurs wandelen niet alleen, ze nemen grotere of kleinere gezelschapjes (maximaal 10 deelnemers) desgewenst ook mee voor een ritje op het Rotterdamse zomertrammetje (lijn 10) van de stichting RoMeO. En tijdens de Wereldhavendagen nemen ze met plezier ook groepjes geïnteresseerden mee op sleeptouw voor een wandeling langs de Maasoevers en de oude stadshavens.

watertaxi - stadsambassadeurs2
De Stadsambassadeurs, met tweede van links watertaxi-schipper Piet Mus

Op een zonnige doordeweekse ochtend, voorafgaand aan de Wereldhavendagen van komend weekend, stapte een delegatie van de Rotterdamse Stadsambassadeurs aan boord van een van onze klassieke watertaxi’s om hun kennis van die havens en de rivier gezamenlijk nog wat extra bij te spijkeren.

Met schipper Piet Mus aan het roer bleek dat helemaal een fluitje van een cent, want wat werden er tijdens die rondvaart van een uur veel bijzondere historische feitjes en verbazingwekkende Rotterdamse anekdotes met elkaar uitgewisseld!

Meer weten over de Rotterdamse Stadsambassadeurs en hun wandelroutes? Klik hier


Meer Onderstroomzie alles