Passagiers

De watertaxi world tour (1)

De kinderen van de Gulf Islands gaan naar school met de watertaxi

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een ‘world tour’ langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 1: de Gulf Islands in British Columbia, Canada.

gulfislands
De vloot van Gulf Islands Water Taxi

De archipel van de Gulf Islands bestaat uit twintig eilanden, verdeeld over de noordelijke en zuidelijke wateren van de Strait of Georgia, die tussen het vasteland van West-Canada en Vancouver Island stroomt.

Een enkel eilandje van die groep is onbewoond, op andere leven maar drie mensen, en op het merendeel ervan zijn het er hooguit enkele honderden. Alleen op Salt Spring Island is het, zou je kunnen zeggen, met ruim elfduizend ingezetenen ‘dichtbevolkt’.

Naar school met de boot

Vanaf hun veertiende of vijftiende tot op het moment dat ze hun diploma halen, reizen alle leerlingen van vijf zuidelijke Gulf Islands met de watertaxi naar de high school op Salt Spring Island. De overtocht duurt gemiddeld 90 minuten en wordt zo’n 200 keer per jaar door ze afgelegd. Nergens anders ter wereld pendelen er zo veel kinderen dagelijks met een watertaxi naar school.

varende ziekenauto

Een andere belangrijke dienst van de Gulf Islands Water Taxi is de varende ziekenauto. Sinds de oprichting van het vervoersbedrijf in 1978 is de ambulance van de vloot al 8000 keer uitgerukt om zieke, gewonde of zwangere passagiers naar Vancouver Island te transporteren. Onderweg zijn ondertussen ook al drie baby’s geboren.

MISTAYA-3-2 kopie
De fiets-watertaxi

Voor de beroepsvaart wordt een permanente shuttle-service onderhouden tussen de wal en de voor anker liggende schepen in de archipel. In de zomermaanden maken ook veel toeristen van de watertaxi’s gebruik voor island hopping, en dan kunnen met een reservering vooraf ook hun fietsen mee.

Van 12 tot 40 passagiers

De vloot van Gulf Islands Water Taxi bestaat uit drie boten met een capaciteit tot 40 passagiers, de al genoemde varende ambulance, en een schip waarop maximaal 12 mensen mee kunnen.

Alle foto’s gulfislandswatertaxi.com