Drijvende koeien in de haven

Nieuwe Rotterdamse topattractie: de floating farm

watertaxi -floating farm 2
Nog maar sinds mei in bedrijf, maar nu al een attractie die veel passagiers van de watertaxi heel graag even van dichtbij willen zien: de drijvende koeienboerderij van Rotterdam. Op bijna elke rondvaart wordt de floating farm in de Merwehaven daarom ook wel even aan gedaan. De reacties erop lopen uiteen van stomme verbazing tot bewondering. Ze zijn tot dusver hoe dan ook wél altijd positief, want het lijkt er toch echt op dat het vee het naar zijn zin heeft op deze sjieke dekschuit. Onlangs is er zelfs het eerste kalfje geboren.

Eerste ter wereld

De floating farm is de eerste ter wereld in zijn soort. Knijp je ogen een beetje dicht en je denkt in eerste instantie met een luxe appartementencomplex te maken te hebben. In hun ‘stal’ van twee verdiepingen kunnen de koeien zowel binnen staan als voor een plekje in de buitenlucht kiezen. De dobberboerderij is voorzien van ruime ligboxen, een melkrobot, een mestrobot en een automatische voederband. Op de wal is ook nog een groene wei van een kwart hectare groot ingezaaid, waar de MRIJ-runderen regelmatig de poten kunnen strekken. In de winkel onder in de floating farm is de melk en yoghurt van de ruim dertig dieren tellende kudde te koop.

watertaxi - floating farm

Boer Albert

Albert Boersen leidt de dagelijkse gang van zaken op de floating farm. Hij groeide op de boerderij van zijn ouders in Friesland en trad in hun voetsporen na eerst de hbo-studies agribusiness en bedrijfskunde te hebben afgerond. Dat zijn koeien in de grote stad en bovendien ook nog op een boot ‘grazen’ mag dan nu nog heel apart zijn, maar Boersen verwacht dat het in de nabije toekomst wel eens noodzaak kan blijken. De beschikbare grond voor landbouw in ons deel van de wereld wordt schaarser. En bovendien moeten we er rekening mee houden dat die ook veel vaker kan uitdrogen of juist volledig onderstromen als gevolg van de klimaatverandering.

Voer uit de stad zelf

Los daarvan heeft een melkveeboerderij midden in de stad natuurlijk ook het voordeel dat de logistieke keten korter wordt. Een op de drie vrachtwagens die in Nederland op de weg zijn, vervoert voedsel. Dus als het gaat om verkeersdrukte en co2-uitstoot kan het op termijn flink schelen als verse en gezonde producten zo dicht mogelijk bij huis kunnen worden verbouwd en ingekocht. De floating farm werkt zelf al energie-neutraal en milieuvriendelijk: al het voer voor de koeien komt uit Rotterdam (onder andere het maaisel van golfbanen en bierbostel van een brouwerij) en hun mest wordt ook weer voor allerlei doeleinden in Rotterdam verwerkt.

Rondvaart of bezoekje

Boek een rondvaart op de watertaxi om de floating farm in de Merwehaven vanaf het water te bekijken, of breng er een bezoek aan. De drijvende boerderij is in augustus van do t/m za geopend van 11-16 uur. Entree inclusief zuiveldrankje bedraagt voor volwassenen € 4,50 en kinderen tussen 4 en 18 jaar € 3. Kinderen tot 4 jaar gratis. Rotterdampas-houders krijgen regelmatig korting. Groepen dienen vooraf een afspraak te maken (reservations@floatingfarm.nl).

Meer informatie: www.floatingfarm.nl


Meer Onderstroomzie alles