Fotowedstrijd Rotterdam 2017: de winnaars

Bijna 1300 inzendingen op het thema 'Rotterdam & haar rivier'.

FOTOWEDSTRIJD - Kees Schinkel
De winnende foto van Kees Schinkel uit Spijkenisse. Het leverde hem een waardecheque van €1500 op van Canon Nederland.

Fotografie is mede dankzij smartphones en sociale media geliefder dan ooit. Datzelfde mag gelden voor Rotterdam, en voor een bepaald gedeelte daarvan in het bijzonder: de Nieuwe Maas en haar centrumoevers ontwikkelen zich ontegenzeggelijk tot het nieuwe hart van de stad.

Schoonheid, dynamiek en karakter

Rotterdammers zelf, maar ook toeristen weten de Kop van Zuid, Veerkade, Parkkade, Veerhaven, Leuvehaven, Willemskade, Boompjes en omstreken in steeds grotere aantallen te vinden. Onder hen bevinden zich heel veel fotografen die op en rond de rivier de schoonheid, de dynamiek en het authentieke karakter van Rotterdam willen vastleggen.

Ook de oude en nieuwe havens van de stad zijn en blijven opeenvolgende generaties beeldmakers boeien. De Veerhaven en de Leuvehaven omdat de tijd er lijkt te hebben stilgestaan. De Nieuwe Waterweg, Waalhaven, Botlek, Europoort en de Maasvlakte I en II vanwege de adembenemende schepen en het al even ontzagwekkende moderne industrielandschap dat ze met elkaar vormen.

De rivier in al haar facetten

Voor Fotowedstrijd Rotterdam vroegen we al deze fotografen om de Nieuwe Maas en haar havens in al hun facetten in beeld te brengen. Er kon worden ingezonden in de categorieën ‘De rivier en haar skyline’, ‘Landschap en natuur’, ‘Dagelijks gebruik’, ‘Recreatie’, ‘De rivier verbeeld’ en ‘Special effects’. Een aparte wedstrijdcategorie was het evenement Wereldhavendagen 2017.

FOTOWEDSTRIJD - Ed van den Hoek
Foto van een zandstorm op de Maasvlakte, gemaakt door Ed van den Hoek. Hij won er de publieksprijs van AD/Rotterdams Dagblad mee: een workshop van sterfotograaf Pim Ras.

Liefdesverklaring

Van 1 augustus tot en met 31 oktober 2017 namen 490 fotografen van
uiteenlopende niveaus en leeftijden aan de wedstrijd deel. In totaal stuurden ze 1279 foto’s in, plus hun verhaal óver die foto. Gezamenlijk leveren ze een rijkgeschakeerd en indringend portret op van schipperen, wonen, werken, bouwen en genieten langs en op de stoerste en drukstbevaren rivier van Nederland.

Maar méér nog leveren al die foto’s met elkaar het bewijs van de diepe verbondenheid van de Rotterdammers met hun ‘Maasstad’.
Ja, noem het gerust een liefdesverklaring.

FOTOWEDSTRIJD - Ily Korzelius
Foto van Ilya Korzelius in de speciale categorie ‘Wereldhavendagen 2017’, goed voor een pro-workshop ter waarde van €500 aan de School voor Fotografie.

Juryleden

Van de 1279 foto’s die meedongen in Fotowedstrijd Rotterdam exposeerden we in Verhalenhuis Belvédère de 36 allermooiste. Ze zijn gekozen door een vakjury met daarin: Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum; voorzitter),
Vincent Mentzel (fotograaf), Joop Reijngoud (fotograaf, mede-oprichter
Verhalenhuis Belvédère), Mark Bolk (fotograaf), Nadia Berkelder (cultuurredactie AD Rotterdams Dagblad), Annemieke Fontein (hoofd Landschapsarchitectuur
Gemeente Rotterdam), Danny Koring (oprichter @rottergram) en Saskia te Koppele (oprichter en directeur School voor Fotografie).

Initiatiefnemers

Fotowedstrijd Rotterdam is een initiatief van Watertaxi Rotterdam, AD Rotterdams Dagblad en Gemeente Rotterdam/Programma Rivieroevers.
Organisatie: Monique van Gool (Agent 456) en Wim de Jong (Watertaxi Rotterdam). Samenwerkende partners: @rottergram en Wereldhavendagen Rotterdam. Sponsors: Canon Nederland, School voor Fotografie, Profotonet. Met steun van: Stichting Volkskracht, Deltaport Donatiefonds, Rotterdam Festivals.

FOTOWEDSTRIJD - Kees Schinkel en Vincent Mentzel
Kees Schinkel neemt de hoofdprijs in ontvangst van jurylid Vincent Mentzel tijdens de opening van de slotexpositie in Verhalenhuis Belvédère


Meer Onderstroomzie alles