Mana en Kotomi uit Hirado

Japanse schoolmeisjes op bezoek in Rotterdam. 'Naar Amsterdam gaat iedereen al.'

TAXI - Mana en Kotomi

De Japanse meisjes Mana en Kotom doen mee aan een internationaal uitwisselingsproject van hun school. Ze zijn nu twee weken lang te gast in het gezin van Hugo, Marjolijn en hun dochter Madelief uit Noordwijkerhout. Gastouder Hugo vindt dat ze in die tijd echt wel Rotterdam moeten zien. En dus pakken ze met z’n allen de watertaxi.
 

Uitwisseling vanuit school

Hugo: ‘Mijn dochter is met twaalf andere kinderen voor een uitwisselingsproject van haar school in Japan geweest, en nu is het de beurt aan deze 17-jarige Japanse meisjes om twee weken bij ons in Noordwijkerhout door te brengen.

‘De school van mijn dochter organiseert doordeweeks van alles voor het Japanse bezoek, en als ze vrij zijn bedenken wij als ouders wat uitstapjes. Amsterdam, daar gaat iedereen al standaard heen, wij willen dat ze iets anders zien.

Gesloten cultuur

‘Mana en Kotomi komen uit Hirado, het zuideiland, dat gebied waar de Nederlanders in de VOC-tijd exclusief handel mochten drijven met de Japanners. Noordwijkerhout is de zustergemeente van Hirado. De meisjes spreken redelijk goed Engels, maar je merkt wel dat ze uit een heel gesloten cultuur komen.’
 
Marjolijn: ‘Mana en Catootje, zoals wij ze noemen, zijn erg onder de indruk van de architectuur hier, want die is voor hen niet alledaags. En dan is de Rotterdamse hoogbouw natuurlijk de kers op de taart voor ze.’
 


Meer Onderstroomzie alles