Met een klas uit Duisburg op rondvaart door Rotterdam

In het kielzog van juf Monika naar Bazar, de kubuswoningen en De Verwoeste Stad

Taxi - Duitse schoolklas met juf Monika

Het was een drukke woensdagmiddag voor de schippers van de watertaxi én voor al die jonge passagiers die we doorlopend aan boord hadden. Docenten van het Penta College in Hellevoetsluis lieten een groep Duitse scholieren Rotterdam zien, en daar hoorde uiteraard ook een paar rondvaarten met de watertaxi voor ze bij. Juf Monika van Beek-Borawitz (vooraan op de foto naast schipper Harry van Nerum), die Duitse van herkomst is en ook Duits geeft op het Penta College, vertelt wat er voor de leerlingen allemaal op het programma staat in onze stad:

‘We zijn met 36 leerlingen en vier begeleiders, van wie twee uit Duitsland en twee uit Nederland. Het is een uitwisseling tussen scholen uit het Ruhrgebied en de Randstad, die door een Duitse stichting wordt gefinancierd. Het doel ervan is om Duitse en Nederlandse jongeren met elkaar in verbinding te brengen. Wij hebben deze week scholieren uit Duisburg te gast. De leerlingen van onze school, het Penta College in Hellevoetsluis, brengen op hun beurt in november een bezoek aan Duitsland.

Watertaxi - Duitse schoolklas meisje 2 (1 van 1)

‘De groep is zondag aangekomen. Maandag hebben ze eerst een dagje op onze school doorgebracht en bij hun gastgezinnen. Dinsdag zijn we naar de oude vesting van Hellevoetsluis geweest, naar het droogdok en naar een lichtschip. ‘s Avonds was er een ontvangst bij de burgemeester en zijn we gaan bowlen. Vandaag staat Rotterdam op het programma, en daar hoort natuurlijk een tochtje met de watertaxi bij.

‘Het onderwerp van deze dag is architectuur. We zijn begonnen op de Euromast en via de Veerhaven over de Erasmusbrug gelopen. Bij de cruisterminal hebben we uitgelegd dat de emigranten die vroeger vanaf die plek naar Amerika vertrokken de gelukszoekers van hun tijd waren. We hebben ze de oude pakhuizen en Hotel New York laten zien. Ik heb verteld dat het veiligheids-coördinaticentrum van het Havenbedrijf in de toren ernaast is gevestigd.

Watertaxi - Duitse schoolklas - meisje (1 van 1)

‘We hebben voor Hotel New York geluncht met de pakketjes die de kinderen van hun gastgezinnen meekregen, en nu gaan we bij Zadkines “De Verwoeste Stad” uitleggen waarom we in Rotterdam zo veel nieuwbouw hebben. Want ja, dat hebben toch de Duitsers aangericht hè. Dan vervolgen we met een wandeling naar de kubuswoningen en de Markthal, en daarna hebben ze vrije tijd. Vanavond gaan we in Bazar eten, omdat Rotterdam een multiculturele stad is.

Watertaxi - Duitse schoolklas - jongetje (1 van 1)

‘O nee, dan hebben we het nog niet gehad. Morgen staat er een dagje Delft op stapel. Gaan we het hebben over de Gouden Eeuw en over de sporen van Johannes Vermeer. Er is in Delft ook markt dan, dus dan kunnen ze daar hun eerste snack nemen. Onderweg maken we ook een stop op de Nieuwe Maasvlakte en we steken even het duin over om ze ook een impressie van het strand en de zee te geven. In Delft sluiten we af met een grachtenrondvaartje en een gezamenlijke maaltijd.

‘Vrijdag is de projectdag, waarop ze een presentatie moeten geven van wat ze hebben gezien en gehoord in Nederland. Ja, we moeten natuurlijk ook altijd output hebben. Ze mogen kiezen voor òf een poster- of dagboekpresentatie, of voor de voorpagina van een krant. Dan hebben we gezamenlijk nog een Chinese maaltijd en zwaaien we ze om twee uur weer uit.’


Meer Onderstroomzie alles