Passagiers

Online les vanuit de watertaxi

'Juffen' Elise en Nina onderwijzen groep 4 van De Globetrotter aan boord

Watertaxi - Eisvrij

Donderdagochtend, 10 uur. Groep 4 van De Globetrotter krijgt online les vanuit de watertaxi. Aan boord zijn Elise en Nina, die de leerlingen van basisschool De Globetrotter op het Afrikaanderplein in een halfuurtje wat gaan vertellen over het Rotterdamse passagiersvervoer over water, en de boten die we daarvoor gebruiken.

Live-videoverbinding met de klas

Met hun telefoon filmen Elise en Nina alles wat er tijdens een rit met schipper Hans op de rivier te zien valt. Via een live-verbinding kijken de kinderen in de klas op een groot videoscherm mee. Onderweg mogen de zeven- à achtjarigen alle vragen stellen die ze van tevoren over watertaxi’s hebben kunnen bedenken. Zoals hoe lang een watertaxi is. Sinds wanneer ze op de rivier varen. En hoe hoog het waterpeil van de Maas is (!).

Elke dag op stap met Eisvrij

Elise en Nina zijn van Eisvrij. Een Rotterdamse organisatie die kinderen zowel in klassikaal verband als tijdens de buitenschoolse opvang steeds mee op pad neemt door de stad. Tijdens de reguliere lesuren is het één keer in de drie weken ‘eisvrij’ voor scholieren, en brengen ze met hun begeleidsters bezoekjes aan bijvoorbeeld de politie, aan een bakkerij, of aan de kringloop. In de buitenschoolse opvang gaan de kinderen met de Eisvrij-meiden elke middag iets bijzonders in de stad bekijken, en vaak genoeg mogen ze dan in een bedrijf ook meehelpen.

‘Het verbreedt de horizon van kinderen’

Elise: ‘Ja, dit is een heel speciale manier van buitenschoolse opvang. Het is iets duurder dan de reguliere opvang, maar op deze wijze komen ze wel in aanraking met werelden die ze nog helemaal niet kennen. Vooral veel kinderen op Zuid kennen nog alleen de directe omgeving van hun school en van hun huis. Een ritje met de metro is al een belevenis voor ze. Met Eisvrij verbreden we hun horizon en krijgen ze alvast ideeën over wat ze later zouden kunnen worden.’

Watertaxi - Waalhaven

Op naar de zeeschepen in de Waalhaven

Vanwege corona is het al een poosje niet meer mogelijk dat Elise en Nina (of hun zes andere collega’s) de scholieren in levenden lijve mee op sleeptouw nemen. Vandaar dat ze nu via een live-vlog met de watertaxi mee ‘op reis’ worden genomen.

We varen met Elise en Nina vanochtend naar de Waalhaven, want de grote zeeschepen die er liggen zullen ongetwijfeld wel het meest tot de verbeelding spreken van de kinderen van De Globetrotter. Hoewel: de snelheid waarmee schipper Hans over de golven zoeft, blijkt net zo veel indruk op groep 4 te maken.

Rondkijken in de werkplaatsen

Na afloop van de rit wordt er natuurlijk over even uitgebreid rondgekeken in de drijvende werkplaatsen van de watertaxi op het basisstation op de Wilhelminapier. Daar worden Elise en Nina door hun kijkertjes opnieuw bestookt met vragen. Wie er bij ons nu de baas zijn (Hans en Daan), hoe watertaxi’s worden gemaakt (van alumnium), en hoe vaak ze in de week varen (elke dag, het hele jaar door).

Het was een fijne les, zo horen Elise en Nina na afloop van de juffrouw en de kinderen op het Afrikaanderplein. Waarna het – helaas! – weer hoog tijd is voor andere serieuze zaken, zoals oefenen in taal en rekenen.