Sabine en Thomas varen zo vaak ze maar kunnen

Rotterdam verwelkomt ruim honderd cruiseschepen in 2019

watertaxi - sabine en thomas
Alsof ze al niet genoeg gevaren hebben: Sabine en Thomas zijn zojuist met de Aida Mar in Rotterdam aangekomen, maar de behoefte om de zeebenen ook eens op de wal te strekken, hebben ze nog niet echt. Liever stappen ze meteen weer aan boord van de watertaxi om nog een extra stukje te gaan varen. Ze zijn gek op het water, vandaar.

Het echtpaar uit Sauerland maakt, sinds de kinderen de deur uit zijn, al twintig jaar lang cruises, en het verveelt ze nooit. Dit is alleen al de zevende keer dat ze met de Aida op reis zijn, een tocht die twee weken geleden begon op Mallorca en zaterdag eindigt in Hamburg. Ze hebben de Caraïben ook al eens met een cruiseschip bezocht, en vorig nog de Canarische Eilanden. Hun record is drie cruises binnen één jaar. En voor de volledigheid: dan gaan ze elke zomer ook nog eens met de hele familie naar Denemarken.

Schöne aanlegplaats

Sabine en Thomas gaan in Rotterdam dit keer de Markthal maar eens van binnen bekijken en wat inkopen doen in het centrum. Heel schön aan de stad vinden in elk geval al de Wilhelminakade, waar de Aida ligt afgemeerd. Met zo’n Liegeplatz kan de stad zich moeiteloos meten met wat ze elders in de wereld in havensteden hebben gezien, vinden ze.

Op de vraag wat cruisen voor haar nou zo aantrekkelijk maakt, hoeft Sabine geen seconde na te denken: ‘Ik hoef mijn koffer op een cruiseschip maar één keer uit te pakken, terwijl ik toch op reis ben en elke dag op een andere plek kom.’ Ja, de steden die ze onderweg aandoet, kunnen weliswaar allemaal maar kort worden bezichtigd, ‘maar als een plaats me dan bevalt, zorg ik dat ik er op een volgende cruise gewoon wéér terechtkom’.

Verder hoeft ze zich aan boord ook nooit te vervelen: de dagen en avonden op zee gaan op eten en drinken, shows, welness, zwemmen - es gibt alles‘. Ook niet onbelangrijk: ‘Twee weken niet hoeven koken, opruimen en afwassen, dass ist schon toll’.

watertaxi - cruiseschip Nieuwe waterweg

Seizoen start 7 maart

Rotterdam verwacht dit jaar ruim honderd cruiseschepen in de stad. De Aida Mar was vandaag (28 februari) het tweede schip dat de stad dit jaar aandeed, maar de officiële opening van het ‘seizoen’ is precies over een week, op 7 maart, wanneer op een en dezelfde dag zowel de Aida Mar als de Aida Car bij de Erasmusbrug aanleggen.

De Aida-vloot doet ook in 2019 Rotterdam weer het vaakst aan. Het Havenbedrijf liet RTV Rijnmond weten blij te zijn met die klandizie, nu de schepen geen stank- en geluidsoverlast meer zouden veroorzaken. Eerder kwamen er veel klachten over ze binnen, omdat ze aan de wal hun dieselmotoren door lieten draaien.

In totaal hebben 15 rederijen Rotterdam in hun vaarprogramma opgenomen. Hoogtepunten op de kalender zijn de calls van de oceaanreuzen Costa Smeralda en de MSC Grandiosa die op dit moment in respectievelijk Finland en Frankrijk worden afgebouwd.


Meer Onderstroomzie alles