Sannie, op weg naar Courzand

Op Heijplaat ligt een van de authentieke havencafés van Rotterdam

Taxi - Sannie Boer

Sannie Boer is vaste passagier van watertaxi. Ze reist sinds anderhalf jaar vanuit haar huis in Schiedam-Zuid naar Courzand op Heijplaat, waar ze werkt als serveerster.

In dat illustere café moet je als Rotterdammer ten minste één keer van je leven zijn geweest. Al generaties achtereen is het de vaste ankerplaats van havenarbeiders en scheepslui. De inwoners van het monumentale Heijplaat zijn er traditioneel ook kind aan huis. Ze vieren er hun jubilea, verjaardagen en trouwfeesten, en houden er hun wijkvergaderingen.

Courzand dateert uit 1917 en was altijd een echte bruine kroeg. Hij hing van boven tot onder vol met souvenirs die zeereizigers uit verre landen hadden meegenomen. In vroeger tijden kon je je er eveneens vergapen aan de apen, papegaaien en zelfs de vliegende hond van de toenmalige eigenaar.

Na een ingrijpende restauratie heropende Courzand in het voorjaar van 2017. Behalve borrelen, vergaderen en feesten kun je er nu ook uitgebreid lunchen en dineren. Onder andere het acht meter hoge (!) plafond van de zaak weer in oude luister hersteld. Op ooghoogte zijn het de bijzondere art deco-elementen in het interieur die meteen opvallen.

‘Het is heel mooi geworden’, zegt Sannie. ‘Courzand wordt dan ook door steeds meer mensen ontdekt. Mede dankzij de watertaxi en de waterbus hebben we een grotere toeloop van toeristen. Mensen komen echt een dagje Heijplaat doen. Tegelijkertijd blijft Courzand ook wel echt een havencafé. Vrijwel iedereen die er regelmatig komt, heeft iets te maken met de haven of woont op Heijplaat. Bij hen zit Courzand echt diep. Ja, zij zijn er enorm aan verknocht.’

Meer lezen over Heijplaat en Courzand


Meer Onderstroomzie alles