Steiger 30 en 34 - Noordereiland

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: het Noordereiland

panorama noordereiland

We hebben in Rotterdam een stadsdeel Noord en een stadsdeel Zuid, en daartussen ligt het fraaie Noordereiland. Sinds 2005 is het een beschermd stadsgezicht. De watertaxi meert er op twee plekken aan. Aan de Van der Takstraat aan de zuidzijde, en aan de Maaskade aan de kant van de rivier.

Hef bij ochtendlicht - 1 kopie 2
De Hef en de skyline van de Kop van Zuid ter hoogte van het Noordereiland

Vanaf beide haltes heb je een schitterend panorama op de skyline van de stad, en die hou je vervolgens doorlopend in het vizier wanneer je een wandeling buitenom over de kades van het eiland maakt. Ook de Erasmusbrug, de Willemsbrug en De Hef tonen zich op deze route van hun imposantste kant, want dit is het stukje Rotterdam van waaruit je ze alledrie in kikkerperspectief op je in kunt laten werken.

gevel noordereiland

Negentiende-eeuws stukje Rotterdam

Maar het Noordereiland hoeft het niet alleen van zijn panorama’s te hebben. De ongeveer 3600 inwoners tellende wijk is zelf ook zeker de moeite van het verkennen waard. De negentiende-eeuwse gevelrijen langs de Maaskade en de Prins Hendrikkade, en het uit 1888 daterende Hulstkampgebouw (een rijksmonument) daartussen, contrasteren mooi met de moderne hoogbouw die het buurtje in een wijde boog omkranst.

Noordereiland
Aanzicht van het Noordereiland, met in het midden het Hulstkampgebouw

noordereiland standbeeld stieltjes
De zuil van Stieltjes

Zeker in het stille hart ervan, op het Burgemeester Hoffmanplein, kun je je nog anderhalve eeuw terug in de tijd wanen. Met dank dan ook aan de hoge, korinthische zuil die daar in 1884 werd opgericht ter nagedachtenis aan Thomas Stieltjes, die als waterstaatkundig ingenieur verantwoordelijk was voor de aanleg van de havens op Feijenoord.

Enclave van schippers

Het Noordereiland is van oudsher een enclave van koopvaardij-officieren, schippers uit de binnenvaart en hun gezinnen. Nog altijd betrekken veel gepensioneerden in die beroepen hier een woning aan de wal. In De Willemsbrug, ‘t Buisje en De Rijnvaart, drie onvervalste schipperscafés op het Noordereiland, kunnen ze dan met elkaar herinneringen blijven ophalen aan hun jaren op het water.

voorpui cafe de willemsbrug
Voorpui van café De Willemsbrug

Oud-zeeman en kunstenaar Joe Cillen, zelf bewoner ervan, wijdde het boek Van Paal naar Pala aan het Noordereiland en zijn bevolking. Het is een van zijn projecten waarin hij het Noordereiland voorstelt als een groot schip, klaar voor de afvaart met al zijn ‘opvarenden’. Dat beeld is door Cillen kracht bij gezet met de plaatsing van een scheepshoorn op de kop van het Noordereiland en een groen/rood stuur- en bakboordlicht op de ‘achtersteven’: het dak van het nieuwe appartementencomplex op het Prins Frederikplein.


Meer Onderstroomzie alles