Op een paar minuten loopafstand van steiger 40 (Wilhelminaplein) vind je het gedenkteken voor de 686 joodse kinderen uit Rotterdam die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in concentratiekampen. In het monument zijn alle namen gegraveerd van de slachtoffertjes, die in leeftijd varieerden van een maand tot 13 jaar.
De opvallende, halve cirkel van staal op de rivierkade bij de Stieltjesstraat is een ontwerp van architect Wim Quist en werd onthuld in 2013. Van de ongeveer elfduizend joden die in het begin van de oorlog nog in Rotterdam woonden, zijn er naar schatting zevenduizend overleden in de vernietigingskampen van de nazi’s.
Restant van de muur van Loods 24
Loods 24
Zij werden gedeporteerd vanaf het verzamelpunt Loods 24, een houten loods bij de Spoorweghaven op de huidige Kop van Zuid. Het eerst transport was in juli 1942, midden in de nacht. In februari 1943 werden ook het Joods Weeshuis, bejaardentehuis en ziekenhuis ontruimd. De mannen, vrouwen en kinderen werden allemaal naar Westerbork gebracht, waarvandaan ze naar de vernietigingskampen in Auschwitz of Sobibor gingen. De meesten van hen werden direct na aankomst vergast.
Naast het kindermonument staat het restant van de muur die het terrein van Loods 24 omheinde. Ook dit is een monument. De straten in de naastgelegen wijk zijn vernoemd naar Rotterdamse joden of verzetsmensen. Zo is de Louis Pregerkade vernoemd naar de joodse onderwijzer die de oorlog overleefde door onder te duiken.
Stolpersteine
Stichting Loods 24 heeft ook onderwijsprogramma’s ontwikkeld rondom de Holocaust, waaronder het project waarbij klassen een omgekomen kind ‘adopteren’ en een plek geven in hun klas. Door middel van foto’s en een bezoek aan het voormalige woonadres van het kind, wordt het verhaal persoonlijk gemaakt. Ook liggen door de hele stad Stolpersteine, messing gedenksteentjes die aangeven op welke adressen joodse gezinnen hebben gewoond.