Steiger 52 - Katendrecht

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal: Katendrecht.

STEIGER 52 - Heen-en-weer

Bijna de hele vorige eeuw lang was Katendrecht de plek waar matrozen en stuurlui uit alle delen van de wereld heen gingen om te ‘zwierzoeken’ en ‘de beentjes te strekken’. Het is in onbruik geraakte zeemanstaal voor een nachtje ‘keilen, gokken en hoeren’, zoals prostituée Antje Schilder alias de Koningin van Katendrecht het in een interview in de krant ooit minder poëtisch samenvatte. Het uitgaansbuurtje was het beruchtste van heel Rotterdam, en misschien wel van Europa. In 1972 telde de Kaap liefst 105 ‘kasten’ en 300 geregistreerde prostituées.

Tattoo Bob

Dat tijdperk is dertig jaar geleden definitief afgesloten. Met de Koningin van Katendrecht zijn ook Bets de bult, Het ouwe renpaard, De staande klok en alle andere dames van lichte zeden uit de wijk verdwenen. In dezelfde periode sloten ook de laatste, al even roemruchte nachtclubs en cafés op de Kaap. Eindelijk hadden de bewoners van het schiereiland tussen Maas- en de Rijnhaven de strijd tegen de overlast in hun voordeel beslecht. Alleen de salon van Tattoo Bob is gebleven. Je kunt er nog steeds een zeemans-tattoo van een anker of van een blote meid laten zetten.

Fenix Food Factory

Tegenwoordig is Katendrecht een aanlokkelijke plek om te bezoeken. Het legendarische cruiseschip SS Rotterdam, waar je kunt slapen, eten en zonnebaden, ligt er afgemeerd. Het Deliplein wordt omkranst door een hele trits aanbevelenswaardige restaurants, café De Ouwehoer en theater Walhalla. De Fenix-loodsen, eveneens aan het Deliplein, zijn vanwege een grondige verbouwing voor de duur van enkele jaren gesloten. De Fenix Food Factory die erin was gevestigd, heropent op hetzelfde moment dat ook het nieuwe Landverhuizersmuseum in de loodsen in gebruik wordt genomen.

Ook een bezoek waard is Verhalenhuis Belvédère op de nabijgelegen Rechthuislaan 1. Op hetzelfde adres was hier ooit een danstent gevestigd, erboven woonden de beroemde kunstenaars Esther Hartog en Wally Elenbaas. Nu worden er tentoonstellingen over de emigratiestromen naar de stad en concerten georganiseerd. Drukbezocht zijn ook de avonden waarop Rotterdammers van heel verschillende herkomst in het Verhalenhuis uit hun eigen ‘etnische keuken’ koken.

Heen-en-weer

Watertaxi Rotterdam heeft drie halteplaatsen op Katendrecht. Steiger 52 ligt het dichtst bij het Deliplein en de Rechthuislaan. Met deze verbinding houden we op onze manier ook wat Kaapse historie in stand. Want waar nu onze MSTX-boten aan- en afmeren voer tot ver in de vorige eeuw al een voorganger van de watertaxi, het vaste pontje tussen de Kaap en de noordoever van de rivier. Zijn illustere bijnaam: de Heen-en-weer (foto boven).


Meer Onderstroomzie alles