Steiger 56 - SS Rotterdam

Rotterdamse plekken met een bijzonder verhaal. De watertaxi brengt je erheen. Ditmaal het SS Rotterdam.

watertaxi - afgemeerd aan SS

Er is uiteindelijk een slordige 150 miljoen euro mee gemoeid geweest, maar de investering is het geld waard gebleken. De herbestemming van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam als drijvende publieksattractie in de Maashaven heeft de stad iets heel bijzonders opgeleverd.

Drijvende attractie

Neem de watertaxi naar steiger 58 of 56 en je bent meteen onder de indruk bij de eerste aanblik van de uit 1958 daterende oceaanstomer (SS staat voor StoomSchip). Op laatstgenoemde aanlegplaats stap je ook rechtstreeks aan boord ervan. Binnen vind je bars, restaurants en een hotelaccomodatie met 254 kamers. Net als de lounges en de verblijfsruimtes op de verschillende dekken zijn die allemaal in originele jarenvijftigstijl ingericht.

Vintage foto - SS Rotterdam 21-05-1970
Het achterdek van het SS Rotterdam in 1970, toen het schip nog in de vaart was

Romantisch

Op warme dagen is het teakhouten achterdek hét terras om neer te strijken. In het midden ervan ligt een ondiep poedelbad waar ouders hun kinderen zorgeloos hun eigen gang kunnen laten gaan. Het is ook de plek om er met je geliefde die ene beroemde scène op de boeg tussen Kate Winslet en Leonardo DiCaprio uit Titanic na te spelen. Romantischer krijg je het in Rotterdam nergens.

Geschiedenis - Wilhelminapier met SS Rotterdam
Cruiseschip van de HAL aan de Wilhelminakade, met op de achtergrond het toenmalige hoofdkantoor, nu Hotel New York

Sterke band

Het SS Rotterdam begon aan zijn tweede leven in 2010 en werd direct weer in de harten gesloten van de Rotterdammers. Ze hebben een nostalgische band met het schip. Veel oudere inwoners hebben wel een familielid dat ooit op het SS Rotterdam of een van de andere schepen in de vloot van de Holland Amerika Lijn (HAL) heeft gewerkt. Tot 1971 had deze rederij haar hoofdkantoor ook in de stad, dat was gevestigd in het huidige Hotel New York.

Net als Hotel New York is ook het SS Rotterdam is tegenwoordig in eigendom van Westcord Hotels.


Meer Onderstroomzie alles