Ingenieur Wilbert Jansen

Warm ingepakt met de watertaxi naar een grote renovatieklus: de Maastunnel.

TAXI - Ingenieur Wilbert Jansen

Wilbert Jansen is werkzaam bij het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. Vandaag neemt hij de watertaxi naar het Charloisse Hoofd, waar aan de Doklaan 22 de renovatie en restauratie van de Maastunnel worden geleid.
 

Bibberen

‘Ik heb me maar warm aangekleed voor dit ritje, want ik weet van een jaar of twintig geleden nog hoe koud het kan zijn op de Nieuwe Maas Het ingenieursbureau was directievoerder bij de aanleg van de Erasmusbrug en we waren dagelijks op de rivier om de bouw te begeleiden. Drie jaar lang. Stond je daar te bibberen in je zwemvest de hele winter achtereen, Ja, dat was lijden soms, pffoeh, haha.
 
‘De gemeente gaat de Maastunnel renoveren en restaureren. Nu is er in de avond en nacht tijdelijk één buis dicht, maar vanaf zomer 2017 gaan we echt beginnen. We werken dan buis voor buis, en iedere buis gaat voor een jaar dicht. Door de dooizouten die in de tunnel terecht zijn gekomen, is betonrot ontstaan. Dus dat is aanleiding voor grootschalig herstel.

Langere levensduur

‘Daarnaast gaan we de oudste delen van de installaties vervangen of restaureren, enkele daarvan zijn intussen ook al weer 70 jaar oud. En dan is er nog het bouwkundig en monumentaal herstel dat we gaan uitvoeren. De levensduur van de tunnel is straks dusdanig verlengd dat hele lange afsluitingen niet meer nodig zijn.
 
‘Ik kan straks met de metrolijn en de tram van Noord naar Zuid en omgekeerd, of ik ga met de watertaxi. Dat is voor mij nu nog even experimenteren. Zet je dit op internet? Mooi, kom ik daar ook weer eens op.’


Meer Onderstroomzie alles