Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (5)

In Baltimore vaar je gratis met de boten van de City Connector

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 5: de Water Taxi/City Connector van Baltimore.

baltimorefb

Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland, telt ongeveer evenveel inwoners als Rotterdam en heeft er ook anderszins veel mee gemeen. Nadat de stad door een brand in 1904 volledig was verwoest, moest ook Baltimore volledig worden heropgebouwd. Het zijn beide trotse en belangrijke havensteden, en net als in Rotterdam is de bevolking van Baltimore jong, divers en heel ondernemend.

Zustersteden

Sinds 1985 vormen ze dan ook zustersteden. Menige delegatie van de Coolsingel is sindsdien in Baltimore op bezoek geweest om te kijken hoe ze het daar aanpakken op het gebied van onder andere stadsontwikkeling, duurzaamheid en mobiliteit. Zowel in Rotterdam als in Baltimore is snel en betaalbaar passagiersvervoer over water bijvoorbeeld een speerpunt in het verkeersbeleid.

baltimore1  

De Baltimore Water Taxi heeft een vloot die op verschillende manieren wordt ingezet. De Water Taxi vaart alleen op zaterdagen en zondagen op drie vaste routes langs de leukste buurten en bezienswaardigheden van de stad, met bij elkaar opgeteld zeven stops. Er kan voor deze dienst alleen op de dag zelf voor een plek aan boord worden gereserveerd. All day tickets kosten 20 dollar (16 voor veteranen en hulpverleners, 11 voor kinderen), een enkele reis naar een halteplaats kost 18 dollar.

baltimore2

Gratis van en naar je werk

Daarnaast zijn er de schepen waarmee een stadscruise (18 tot 36 dollar p.p. voor 60 minuten) of een privé-vaartocht kan worden gemaakt. En ten slotte is er de gratis City Connector, de veerdienst voor het plaatselijke woon/werkverkeer. De ferry voert op doordeweekse dagen elk kwartier van 06.00 uur tot 20.00 uur drie routes tussen in totaal zes halteplaatsen. Bij elke stop kan worden overgestapt op de bus, die tevens gratis is. De benodigde miljoenen worden onder andere betaald uit de opbrengsten van de parkeergarages in de stad.

Een uitgebreid verhaal over de City Connector lees je hier.
Foto’s: baltimorewatertaxi.com!