Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Rijnhaven: werken, dineren en zwemmen in het Floating Office Rotterdam

Welke ideeën leven er bij Rotterdammers over het aantrekkelijker maken van al dat water waarmee ze hun stad delen?

Op het Stadsmakerscongres 2020, begin november, buigen architecten, stadsontwikkelaars, ondernemers en politici zich over de plannen die er daarvoor ondertussen al bestaan.

Wat die met elkaar gemeen hebben, is dat er volop in wordt gedroomd over het attractieve ‘waterpark’ waarin de Nieuwe Maas, de oude havens en de Rotte de komende jaren zijn om te toveren. Een aantal van die ideeën halen we in Onderstroom in een serietje over het voetlicht.

watertaxi - FOR-office

Ditmaal: het Floating Office Rotterdam is een project dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd en voorjaar 2021 moet zijn opgeleverd. De bouw ervan is een eerste aanzet tot de volledige herontwikkeling van de Rijnhaven vanaf 2024.

Het Floating Office Rotterdam (FOR) is het grootste drijvende kantoor ter wereld. Het volledig CO2-neutrale en volledig recyclebare bouwwerk ligt al afgemeerd in de Rijnhaven en wordt straks in gebruik genomen door het Global Center on Adaptation (GCA).

Deze organisatie ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat en hoe daarop door landen kan worden ingespeeld. De instelling biedt werk aan honderd internationale milieuspecialisten, deels nieuwkomers in de stad. Het bestuur van het GCA wordt gevormd door oud-voorzitter Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, Microsoft-oprichter Bill Gates en Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF.

FOR - watertaxi 2

Het FOR ligt aan een steiger ter hoogte van LantarenVenster. Het vrijwel geheel van hout gemaakte, drie verdiepingen tellende kantoor krijgt ook een publieke functie. Aan de waterkant zijn op termijn een restaurant, terras en drijvend zwembad voorzien. Het FOR is ontworpen door twee Rotterdamse bedrijven: architectenbureau Powerhouse Company en ontwikkelaar RED Company.