Vlag uit, de Rotterdamse watertaxi vaart 25 jaar!

Van bescheiden veerdienst naar een niet meer weg te denken vervoersbedrijf

DSCF0678

Hotel New York en de Rotterdamse watertaxi hebben gezamenlijk iets te vieren. Allebei bestaan ze dit jaar een kwarteeuw. Tegelijk met de opening van het hotel-restaurant, in mei 1993, kwamen ook de eerste watertaxi’s in de vaart. Twee open ‘autobootjes’ vervoerden de gasten van HNY heen en weer tussen de Wilhelminapier en de Veerhaven. Een veerdienst die, net als het hotel zelf, al direct zó populair was dat de vloot in hoog tempo moest worden uitgebreid om het succes te kunnen bijbenen.

Twintigste watertaxi op komst
Van en naar Hotel New York varen we met de klassieke watertaxi’s nog altijd tientallen malen per dag, maar ons vervoersnetwerk is in 25 jaar vele malen groter geworden. Eind deze maand neemt burgemeester Aboutaleb op de Paul Nijghkade (Katendrecht) onze 52-ste aanlegplaats in het vaargebied Rotterdam-Schiedam-Pernis in gebruik. Aansluitend wordt dan ook de nieuwe MSTX13 gedoopt. Het is de negentiende watertaxi in onze vloot, met alweer een twintigste in aantocht. Met een pool van ruim 100 schippers verzorgen we jaarlijks intussen al ruim 500.000 ritten over de rivier.

2 Credits Collectie-Cees-Zevenbergen

Foto van de Wilhelminapier en het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, tegenwoordig Hotel New York. Frits Rotgans/Nederlands Fotomuseum

Stuur úw watertaxifoto’s in
Op Onderstroom zullen we de geschiedenis van Watertaxi Rotterdam de komende maanden over het voetlicht brengen met mooie verhalen van de schippers en andere medewerkers van het eerste uur. Lezers die hieraan een bijdrage willen leveren met foto’s en eigen herinneringen aan ‘25 jaar varen met de Rotterdamse watertaxi’ zijn bij deze van harte uitgenodigd om ze via secretariaat@watertaxirotterdam.nl in te sturen. Fotografieliefhebbers mogen ook alvast uitkijken naar een drie uur durende, nieuwe fotosafari per watertaxi.

1 Credits Sem-Presser- -MAI

Emigranten worden uitgezwaaid vanaf de Wilhelminapier. Foto Sem Presser

Story of Pioneers
Het jubileum van Hotel New York wordt luister bij gezet met de tentoonstelling Hotel New York/Story of Pioneers die tot 1 november te zien is in Museum Rotterdam. De expositie voert bezoekers mee terug naar de jaren waarin tienduizenden emigranten vanaf de Wilhelminapier per schip naar hun nieuwe vaderland vertrokken. Daarnaast besteedt samensteller Sjouk Hoitsma aan de hand van talloze foto’s, tekeningen, maquettes en video’s ook ruim aandacht aan de totstandkoming van de Kop van Zuid, met Hotel New York als het gezichtsbepalende sieraad en icoon daarvan.

Poster HotelNewYork


Meer Onderstroomzie alles