Op en rond de Nieuwe Maas

Rijnhaven: overnachten in een wikkelboat met uitzicht op het Dobberend Bos

Hoe zou Rotterdam eruitzien als de stad optimaal gebruik zou maken van haar waterrijkdom?

In de aanloop naar het Stadsmakerscongres in november kijken we over de schouders van politici, architecten, stedenbouwkundigen en ondernemers mee naar een aantal aanstekelijke ideeën daarvoor.

rijnhaven masterplan

Veel van die voorstellen gaan over de herontwikkeling van de Rijnhaven. In april keurde de Rotterdamse gemeenteraad het masterplan ervoor goed. De gedaanteverandering van de haven wordt de komende jaren groots aangepakt. Er verrijzen onder meer nieuwe woon- en kantoortorens langs de kades en in een gedempt deel van het havenbekken. Ook worden er een strandje en een boulevard aan de Rijnhaven aangelegd. In het water zelf komen steigers en drijvende tuinen. Het Floating Office Rotterdam opent er voorjaar 2021 al.

Floating Rotterdam

Welke blijvende en terugkerende attracties de Rijnhaven straks verder zoal zal bieden, staat nog niet vast. De gemeente nodigt iedereen met leuke en haalbare plannen uit om die met het stadhuis te delen. Een voorstel van Floating Rotterdam is er al. Het is een gezamenlijk initiatief van Drijvend Paviljoen, Wikkelboat en LantarenVenster.

drijvend paviljoen
foto drijvendpaviljoen.nl

Voor Floating Rotterdam zouden het Drijvend Paviljoen en het Dobberend Bos moeten worden verplaatst naar de kade van LantarenVenster. Het Drijvend Paviljoen vormt op zijn nieuwe locatie een vanzelfsprekend verlengstuk van LantarenVenster. Het kan als aanvullend podium dienen voor voorstellingen en zakelijke bijeenkomsten. Aan het terras van het paviljoen wordt een nieuw ponton afgemeerd, waaraan Wikkelboats en sloepen komen te liggen.

wikkelboat
foto wikkelboat.nl

De eigenaren van Wikkelboat beheren twee duurzaam gefabriceerde, tiny-houseboten. Hun thuishaven is de Red Apple Marina. De vloot zal vanaf 2021 verder worden uitgebreid, en een van de beoogde nieuwe ligplekken is dan de Rijnhaven. Behalve voor overnachtingen van Rotterdammers en toeristen zouden de wikkelboats overdag ook als werkruimte voor innovatieve startups kunnen dienen.

Als de Rijnhaven (beperkt) wordt vrijgegeven voor pleziervaart en er ook voldoende interesse vanuit omwonenden en ondernemers is, wil Wikkelboat de kadezijde van het ponton gaan gebruiken voor de aanleg van een sloepenhaventje, de Floating Rotterdam Marina.