Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Zwemmen in het open water van de Maas en de oude stadshavens

Hoe zou Rotterdam eruitzien als de stad optimaal gebruik zou maken van haar waterrijkdom?

In de aanloop naar het Stadsmakerscongres in november kijken we over de schouders van politici, architecten, stedenbouwkundigen en ondernemers mee naar een aantal aanstekelijke ideeën daarvoor.

zwemmen rijnhaven
Zwemmen in de Rijnhaven. Foto 010sports

Dit initiatief is van 010sports: regelgeving en voorzieningen voor zwemevenementen in de oude stadshavens. En dan niet in een speciaal daarvoor aangelegd zwembad, zoals dat nu is voorzien in de Rijnhaven (zie dit artikel daarover), maar echt in open water. Liefst zelfs ook op plekken in de Nieuwe Maas waar dat veilig zou kunnen.

Uitstekende waterkwaliteit

Oprichters Erik Boer en Michel Siep van 010sports hebben al proeven laten uitvoeren waarbij de waterkwaliteit in de Leuvehaven, de Wijnhaven en de Rijnhaven werd gemeten. In alledrie de gevallen werd die als ‘uitstekend’ gekwalificeerd.

Uit eigen ervaring weten ze ook al dat zwemmers in de Rijnhaven geen last zullen ondervinden van de eb-en-vloedbeweging van de rivier. Die is daar ‘nagenoeg onmerkbaar’, schrijven ze in hun pitch bij de Gemeente Rotterdam.

In de Wijnhaven staat wel stroming, maar die is aan de hand van de getijdentabel volgens Boer en Siep goed te voorspellen. Ook het feit dat er zowel in de Rijnhaven, de Wijnhaven als de Leuvehaven nog altijd schepen (waaronder die van de watertaxi) varen, hoeft volgens het duo geen beletsel te vormen. Markeer het zwemgedeelte met boeien, leg waar nodig ook een zwemsteiger aan, en zwemmers en schippers hoeven er elkaar helemaal niet in de weg te zitten.

zwemmen in de leuvehaven
Zwemmen in de Leuvehaven. Foto 010sports

Onder het motto ‘De stad is ons parcours’ organiseerde 010sports al een aantal bijzondere evenementen in Rotterdam. Zo werd in september nog de Molenviergang Swim Experience gehouden: een vijf km lange zwemtocht langs de Molenviergang aan de Rotte.

Voor volgend jaar juni staat de 010 City Swim op de agenda: een zwemmarathon in Rotterdams buitenwater waarvan de opbrengsten ten goede komen aan het Daniel den Hoed Fonds.