Op en rond de Nieuwe Maas

Alle vervoersmogelijkheden in de stad in één app

Rotterdam door met bus, tram, metro, watertaxi, deelfiets, deelscooter of deelauto

groepsfoto RET
De Rotterdamse aanbieders van deelmobiliteit bij de presentatie van de campagne. Op de voorgrond: directielid Daan van der Have (r) van Watertaxi Rotterdam in gesprek met algemeen directeur Maurice Unck van de RET

Inwoners en bezoekers van Rotterdam kunnen in de stad van veel meer soorten vervoer gebruikmaken dan van het OV alléén. Om reizigers op al die verschillende mogelijkheden te attenderen, werken Watertaxi Rotterdam en zeven andere lokale aanbieders van mobiliteit (deelfietsen, -scooters en -auto’s) vanaf deze zomer voortaan samen met de RET.

Eerst de bus of tram, dan de watertaxi

In de app van gemeentelijke vervoersbedrijf is nu ook het grote aanbod aan deelmobiliteit in Rotterdam in kaart gebracht. Reizigers kunnen daarmee op hun telefoon zien hoe een reis met de tram, metro of bus kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een oversteek met de watertaxi of een rit op een deelfiets of -scooter. In de app zijn alle opstapplaatsen van de watertaxi’s, Check, felyx, GO Sharing (e-scooters), Donkey Republic (e-bikes), Lime (fietsen), BAQME (elektrische bakfietsen) en MyWheels (auto’s) opgenomen.

Voor het plannen, reserveren en betalen van hun diensten worden reizigers in de RET-app nu nog doorverwezen naar de sites en apps van die aanbieders zelf. Maar eind 2021 of begin van het jaar daarop moet er een digitaal platform functioneren waarop al die handelingen in één keer kunnen worden verricht.

bokhove op scooter
Wethouder Judith Bokhove op een deelscooter

Slim, efficiënt en schoon

Rotterdam is de eerste stad van het land waarin het plaatselijke vervoersaanbod op deze manier voor reizigers overzichtelijk wordt gemaakt. De samenwerking past in het streven van wethouder Judith Bokhove om de mobiliteit in de stad binnen vijf tot tien jaar slimmer, efficiënter en schoner te maken. Daar hoort ook het terugdringen van het autogebruik bij.

medewerkers RET in watertaxi
Medewerkers van de RET maken het zelf ook graag mee: door Rotterdam met de watertaxi

Watertaxi Rotterdam draagt onder andere aan dat verkeers- en milieubeleid bij met de toezegging dat alle boten in haar vloot vóór 2030 emissievrij zullen varen. Ook zijn er nog meer watertaxi’s in aanbouw om het toenemend aantal passagiers optimaal te kunnen blijven bedienen. Vanaf januari 2022 worden de eerste nieuwe schepen al ingezet op de lijndiensten Marconiplein-RDM/Heijplaat en op de fietsveren Kralingen/De Esch-Feijenoord en Charlois-Katendrecht.

De RET is een grote posteractie gestart om het samenwerkingsverband bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Aan de campagne zijn deze zomer ook enkele kortingsacties op deelfietsen, - scooters en -auto’s verbonden.