Passagiers Op en rond de Nieuwe Maas

De laatste borrel in De Ballentent

Passagier Aad de Gast duikt nog één keer het café in voordat het een maand lang niet meer kan

watertaxi - aad de gast

Woensdagmiddag half 2. Elke week steekt Aad de Gast wel een paar keer met de watertaxi over naar de noordoever van de Nieuwe Maas. Maar ditmaal heeft de overtocht vanaf de aanlegsteiger 94 (Heijplaat/Heijsekade) toch wel een apart tintje. Aad (68) gaat vandaag voorlopig voor het laatst in een Rotterdamse kroeg van een paar biertjes genieten.

De laatste kans voor de Corona-sluiting

Voor de gelegenheid heeft hij met zijn vaste clubje horecavrienden in De Ballentent afgesproken. Gezellig wat met elkaar drinken, gehaktballetje of ‘een plankje’ erbij, en dan maar lullen tot iedereen ‘zijn zakken vol heeft’ en weer op huis aan gaat. Het belangrijkste gespreksonderwerp dadelijk tijdens de borrel? Aad hoeft er natuurlijk nog geen seconde over na te denken. ‘Het zal wel steeds over corona gaan, nietwaar?’

Ook als oud-eigenaar van cafés als De Wereldhaven (Waalhaven), Seinpost (Sluisjesdijk), Karel de Stoute (Charlois) en een zaak in Strijensas gaat de tijdelijke sluiting van de horeca de voormalige kastelein aan het hart. Vandaar dat de gezamenlijke borrel van vanmiddag zeker ook is bedoeld als steunbetuiging aan het personeel van De Ballentent. Hopen maar dat ze er over een maand weer onder normale omstandigheden met elkaar rond de tap kunnen staan, en dat het dan ook niet meer over het virus gaat.

Vrijwilligerswerk en ‘de voetbal’

Wat hij vanaf morgen allemaal gaat doen nu zijn vaste cafébezoekjes noodgedwongen even moeten worden afgeblazen? Aad heeft zo wel zijn ideeën. ‘Ik doe nog vrijwilligerswerk’, dan is er uiteraard ook nog ‘de voetbal‘, en voor de rest zal het wel een kwestie wat ‘aanrotzooien’ worden. Lekker trouwens dat de rivier vandaag zo kalm is, constateert Aad, die een fervent watertaxireiziger is. Ja, dat scheelt ook straks, na al die biertjes, tóch weer.

watertaxi - magdalena zjako \

En kijk, daar staat een van onze andere vaste watertaxipassagiers al weer klaar voor haar dagelijkse vaste ritje van de Wilhelminapier naar de Parkkade. Magdalena Szjako is met echtgenoot Remco eigenaar van Bar Berta (vernoemd naar hun teckeltje) op de Calandstraat. Hun Spaanse eethuis stond in maart op het punt te worden geopend, toen COVID19 meteen roet in het eten gooide.

Nu ook de tweede besmettingsgolf met een forse domper voor de horeca gepaard gaat, moeten ze als restauranteigenaren opnieuw zien of ze het hoofd boven water weten te houden. Maar Magda heeft de tijdelijke oplossing al paraat, vertelt ze op de steiger bij Hotel New York, stralend en stoer als altijd. Bar Berta gaat de komende maand ‘gewoon’ haar Spaanse gerechtjes aan huis bezorgen.’We laten ons er niet onder krijgen.’