Steigers Passagiers Op en rond de Nieuwe Maas

De Pont op Zuid blíjft

Tussen Charlois en Katendrecht vaart voortaan de elektrische fietstaxi

MSTX34- fietstaxi 2 kopie
De nieuwe MSTX34 die de Pont op Zuid gaat varen

Pont op Zuid goed
Kamiel Verschuren (r) voor de laatste keer aan boord van zijn oude pontje

Op de vroege avond van vrijdag 29 oktober was het dan toch zover. De laatste oversteek van het vrolijk beschilderde scheepje dat sinds 2017 de veerdienst Charloisse Hoofd-Katendrecht heeft onderhouden. Schipper Richard, die als vrijwilliger al die tijd het vaakst met het vletje voer, stond ook ditmaal weer aan het roer. En natuurlijk kwam ook Kamiel Verschuren, de man het initiatief nam tot de Pont op Zuid, afscheid van ‘zijn’ oude boot nemen.

Voortbestaan veerdienst verzekerd

Grote emoties bij beide mannen kwamen daar niet aan te pas. Ja, jammer dat hun trouwe schip nu echt rijp voor de sloop is. Maar goed dat het voortbestaan van de veerdienst zelf wél verzekerd is. Er is door Verschuren elf jaar geleden geleden hard voor de oeververbinding geknokt. Dus fijn dat alle passagiers van de Pont op Zuid er ook in 2022 en verder gebruik van kunnen blijven maken.

Dagelijks vervoert het veerbootje gemiddeld 70 mensen heen en weer, onder wie veel vaste gebruikers. Ouders die hun kinderen naar de crèche in Charlois of de Kaap brengen. Personeel van het SS Rotterdam en van andere instellingen en bedrijven. Maar ook scholieren natuurlijk.

Watertaxi - oude Pont op Zuid
Het vletje waarmee vrijwilligers sinds 2017 de dagelijkse oeververbinding onderhielden

‘De overtocht duurt hooguit drie minuten, maar voor veel regelmatige passagiers is het pontje een plek waar ze voor een momentje naar adem kunnen happen’, zegt Verschuren.‘Als je een hele dag op je werk hebt gezeten en dadelijk thuis weer in een druk gezin terechtkomt, is het heerlijk om op de rivier even tussen die twee werelden in te verkeren.’

MSTX34- fietstaxi 5 kopie

De nieuwe fietsveerdienst

Vanaf maandag 1 november wordt de veerdienst Charloisse Hoofd-Katendrecht al uitgevoerd door de elektrische fiets-watertaxi van Watertaxi Rotterdam. Aan boord kunnen steeds 12 passagiers en 12 fietsen mee.

Met ingang van 1 januari 2022 bedragen de ritprijzen € 0,50 euro per volwassene. Voor kinderen tot en met 12 jaar is dat € 0,25. Studenten reizen op vertoon van hun opleidingskaart gratis. De OV-chipkaart is niet geldig. Betalen kan aan boord, alleen met pin.

Afvaarten

De veerdienst Charlois-Katendrecht vaart op werkdagen van 07.00-10.00 uur en van 15.30-18.30 uur alleen op afroep. In de weekends en op feestdagen is de Pont op Zuid buiten gebruik.