Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (2)

Ritten op afroep naar 21 halteplaatsen in Boston

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 2: de Boston Water Taxi.

boston

Rondom de grote stadshaven van Boston ligt een netwerk van 21 halteplaatsen waarop jaarrond met vier watertaxi’s wordt gevaren. Op de drie kleine boten van de vloot kunnen per keer 20 tot 25 passagiers mee, op de grote zijn gezelschappen van maximaal 40 personen welkom.

Open salonboten

In tegenstelling tot hun Rotterdamse ‘zuster’-schepen lijken de watertaxi’s van Boston eerder ontworpen voor ontspannen vaartochtjes dan voor het reguliere woon/werkverkeer. De ‘Santa Barbara’, de ‘Zulu’, de ‘Rowes Water’ en de ‘Rip Rider’ zijn overkapte maar verder open salonboten. In geval van regen, sneeuw of opspattende golven kunnen afrolbare plastic gordijnen aan weerszijden van de romp de noodzakelijke beschutting bieden.

Scherm­afbeelding 2023-10-10 om 09.19.13

Ook de prijzen voor een oversteek wettigen de indruk dat het voornamelijk toeristen zijn die van een watertaxirit in Boston gebruikmaken. Het vaste tarief is 20 dollar voor een enkele reis, voor kinderen onder de 12 de helft. De afstanden tussen de halteplaatsen zijn wel net iets groter dan bij ons op de Nieuwe Maas en omliggende havens. Een watertaxirit in Boston – met ongeveer net zo veel inwoners als Rotterdam – duurt gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten.

Watertaxi met entertainment

Net als in Rotterdam boek je een watertaxi in deze Amerikaanse stad op afroep. Dat kan er eveneens zowel online als met een telefoontje naar de dienstdoende schippers. Een extra service is het eigen bagagedepot van het vervoersbedrijf. Wie in Boston nog even een watertaxirondvaart wil meepakken voor het vliegtuig of de trein vertrekt, kan zijn of haar tassen en koffers op het basisstation van de vloot in bewaring geven. Inclusief de rondvaart van een halfuur kost dat 45 dollar per persoon.

Mits de schipper akkoord gaat, mogen op de watertaxi’s van Boston ook fietsen en huisdieren mee. Entertainment aan boord is er in de vorm van een ‘sound system’ en party lights. Op de Rip Rider kan bovendien worden geborreld.

foto’s bostonwatertaxi.com