Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (3)

In Sydney vaart zowel de 'Dizzy' als de watertaxi-'limousine'

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 3: de Sydney Water Taxi.

sydney

Sydney telt meerdere bedrijven die watertaxidiensten aanbieden. De boten van Sydney Water Taxi doen dat sinds twintig jaar en onderscheiden zich van de lokale concurrentie door het enorme aantal halteplaatsen waar ze in de Australische metropool (5,3 miljoen inwoners) kunnen aanleggen. Bij elkaar opgeteld zijn het er tientallen, zo niet honderden. Van publieke pontons en plekjes in de diverse marina’s tot de privésteigers van hotels en attractieparken.

sydney2

Er wordt gevaren met halfoverdekte motorjachten met een capaciteit van 16 tot 21 passagiers. De boten vervoeren zowel forenzen als dat ze worden ingezet voor rondvaarten en charters. Enkele watertaxi-limousines hebben vaste vloerbedekking, een muziekinstallatie en op de MV Salute zelfs een pantry aan boord.

dizzy

Ook zo’n uit duizenden herkenbare, zwart/gele watertaxi zoals we die in Rotterdam kennen, maakt deel uit van de vloot. Maar met zijn ronde vorm en zijn zeepbel-achtige verschijning is deze ‘Dizzy’ ontegenzeggelijk toch een heel ander scheepje.

Stevige prijzen

Een rit of rondvaart met de Sydney Water Taxi kan telefonisch of online aan de hand van een invulformulier worden geboekt. Alle prijzen zijn op aanvraag. Gelet op de omvang van het vaarnetwerk is het voor de exploitant klaarblijkelijk ondoenlijk om alle tarieven tussen de verschillende halteplaatsen op de website uit te splitsen.

Kinderachtig zijn de prijzen in elk geval niet. Een rit van vijf minuten van bijvoorbeeld King Street Wharf naar Pyrrmont Bay Wharf kost liefst 85 Amerikaanse dollar. Passagiers kunnen zo’n ritje desgewenst verlengen met extra cruise-minuten.

Fun experience

Veel meer dan bij ons in Rotterdam het geval is, wordt een oversteek met de watertaxi in Sydney dan ook aanbevolen als een fun experience en als een onlosmakelijk onderdeel van het uitgaansleven van de stad.

Zo werken de exploitanten van Sydney Water Taxi nauw samen met horecagelegenheden aan het waterfront. Op een select aantal daarvan wordt zelfs rechtstreeks gevaren. Al op de watertaxiwebsite kun je kiezen in welk restaurant je wát wil eten.

foto’s Wikipedia en watertaxis.com.au