Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (4)

De Fjordtaxi van Nøtterøy is er ook voor maaltijdbezorging

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 4: de Fjordtaxi van Nøtterøy, Noorwegen.

Nøtterøy

Het eiland Nøtterøy grenst aan de Oslofjord en telt, verspreid over een aantal dorpjes, ruim 20.000 inwoners. Over het vasteland ben je met de auto binnen zo’n anderhalf uur in hoofdstad Oslo, naar de vele omliggende eilandjes vaar je met een Fjordtaxi van de familie Hübner.

stavanger

Vader Rune leidt het bedrijf, moeder Gunn neemt er de telefoon op en doet de administratie, hun zonen Jan-Henrik, Nikolai en Mathias staan, net als pa zelf, dagelijks aan het roer van de boten. Aan boord reizen ook altijd de ‘matrozen’ Balder en Baltus mee, de honden van het gezin.

Tevens maaltijdbezorging

De vloot van de Hübners bestaat uit twee watertaxi’s: een ‘FG7.9 pilothouse’, met verwarmde cabine en panoramisch uitzicht, en een Halco 29, die ‘De Kraai’ is gedoopt. Beide kunnen maximaal 12 passagiers meenemen en zijn 24/7 beschikbaar.

Ze verzorgen het reguliere passagiersvervoer binnen de archipel, ondersteunen bergingswerkzaamheden en bezorgen bijvoorbeeld ook voedsel aan wal. Vaste klanten van Fjordtaxi zijn onder anderen de werklui die ergens op een eiland voor een klus zijn opgeroepen.

Scherm­afbeelding 2023-10-12 om 10.11.20

Daarnaast vormen binnen- en buitenlandse toeristen een belangrijkste inkomstenbron. Hun hengels, kano’s, rugzakken en fietsen kunnen allemaal mee aan boord. Desgewenst fungeren de schippers van het gezin als gidsen in het gebied. Ze organiseren zelf ook zeesafari’s waarbij hun snelle ‘Polarcirkel cruising rib’ wordt ingezet.

Hard of zacht?

Veiligheid aan boord is voor de Hübners de eerste prioriteit. Alle overtochten of rondvaarten beginnen daarom met een briefing waarin de veiligheidsroutines worden doorgenomen. De passagiers mogen onderweg zelf bepalen hoe zacht of hard er wordt gevaren, mits in dat laatste geval het weer dat natuurlijk toelaat.

Tarieven voor ritten en charters vermeldt de website van de familie niet. Allicht dat de inwoners van Nøtterøy de prijzen naar de verschillende bestemmingen onderhand wel weten.

Toeristen doen er slim aan om de datum en tijdstop van een rit of charter nauwkeurig met moeder Gunn af te stemmen, want een boeking afzeggen is kostbaar. Als dat binnen zeven dagen van tevoren gebeurt, wordt de helft van de ritprijs al ingehouden. En wie binnen 24 uur nog van gedachten verandert, is helaas al zijn geld kwijt.

foto’s taxibatfaerder.org en navicup.com