Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 6: de Hong Kong Water Taxi.
Waar ter wereld je ook op een watertaxi kunt stappen, de service is overal weer anders. De dienstverlening onderscheidt zich in ruwweg vier categorieën:
- De vloot wordt zowel ingezet voor het reguliere personenvervoer over water als voor toeristische rondvaarten, zoals we dat in Rotterdam doen.
- Watertaxi’s fungeren in havens hoofdzakelijk als tenders, ofwel boten die bemanningen en voorraden van en naar schepen vervoeren.
- Ze onderhouden alleen of voornamelijk een hop on, hop off-lijn die bezoekers van een stad of gebied langs een trits bezienswaardigheden varen.
- Ze varen alleen of voornamelijk uit voor harbour- en city-cruises, voor ‘eilanden-safari’s’ en als privé-charter voor gezelschappen die bijvoorbeeld gaan vissen of aan boord een feestje hebben te vieren. In Rotterdam hebben we daarvoor de Spido en de iets sjiekere Nieuwe Maze van het Havenbedrijf.
Pluimvee verboden
De watertaxi van Hongkong valt zonder twijfel in de categorieën 3 en 4, maar toch vermoeden we dat inwoners van de Chinese miljoenenstad er dagelijks in min of meerdere mate ook gebruik van maken. Waarom vermeldt de exploitant op de website anders nadrukkelijk dat er aan boord geen pluimvee en vissen mogen worden meegenomen?
De vloot vaart zeven keer per dag uit. Op de hop on, hop off-lijn kunnen per keer ten minste enkele tientallen passagiers mee (we komen op de site niet meer te weten over de capaciteit van deze boot/boten). De cirkellijn doet op doordeweekse dagen zes halteplaatsen aan, en in de weekends en op feestdagen nog een zevende. De Cruise Oriental Pearl vaart ook zeven maal op een dag en is exclusief bestemd voor de city-cruises. Aan boord zijn koks, en de passagiers worden er vergast op een licht- en muziekspektakel.
Tickets voor hop on, hop off kosten 100 dollar voor de complete trip en 30 voor een rit tussen twee stops. De prijzen van de cruises lopen uiteen van 100 tot 200 dollar. De website van Hong Kong Water Taxi vermeldt helaas niet in het Engels om welke valuta het hierbij precies handelt. 100 Hongkong dollar is omgerekend € 12,10, dus heel waarschijnlijk kom je daarmee op de Chinese watertaxi niet heel ver.
foto’s: Wikipedia en hongkongwatertaxi.com