Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (7)

Veel romantischer dan in Venetië kan het niet

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 7: de watertaxi’s van Venetië.

veneziawiki

Oké, goedkoop is een rit er dus allesbehalve, maar het is wel een belevenis die je je leven lang zal bijblijven. Zelfs een rondvaartje met een gondel kan niet op tegen de overweldigende ervaring aan boord van een snelle watertaxi in Venetië.

Net als in de film

Alleen al de oversteek vanaf het vliegveld Marco Polo naar de beroemde stad aan de lagune is het summum van romantiek. Een citytrip met een geliefde kan eenvoudigweg niet beter beginnen. Het is al meteen alsof je met Marcello Mastroianni en Anita Ekberg in Fellini’s film La Dolce Vita meespeelt.

De watertaxi’s van Venetië worden geëxploiteerd door meerdere vervoersbedrijven. De Venice WaterTaxi Company beschikt over een vloot van dertig speedboten, het Venice Motorboat Consortium kan er dagelijks liefst honderd inzetten.

veneziataxi

Doorgaans kunnen ze alle tien passagiers tegelijk meenemen, maar er zijn verschillen in het comfort dat ze bieden. Zo zijn de standaard-schepen van de ‘company’ wit, gebouwd van fiberglas en met een interieur van mahonie. De luxury-klasse van de vloot is voorzien van een houten dek, zoals de legendarische Riva’s, en ingericht met sofa’s.

consortium2

Tarieven vanaf de luchthaven naar het centrum beginnen bij zo’n € 135 euro, en vanaf € 65 vanaf het treinstation van Venetië, onafhankelijk van de grootte van het gezelschap waarmee je reist.

Vaporetto

Als reizigers onderweg alvast wat extra bezienswaardigheden willen meepikken, maken de watertaxi’s tegen bijbetaling hier en daar een omweg. Een extra service is ook de ‘meet and greet’ aan een halteplaats: personeel van het hotel of het bedrijf waar je wordt verwacht, is dan ter plekke om je (in een limousine) verder te vervoeren. Wie tussen 22.00 uur ’s avonds en 07.00 uur in de ochtend met de watertaxi op pad wil, wordt een toeslag van € 15 in rekening gebracht.

vaporetto

Net als in Rotterdam varen er in Venetië ook waterbussen. De Vaporetto is het voordelige alternatief om de stad over water te verkennen. Een ticket voor Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano (geldig 75 minuten) kost € 9,50, een weekticket € 65. Een privé-watertaxi voor een aantal dagen inhuren kan ook, zoals het tevens mogelijk is om er, in plaats van met een gondel, een rondvaart mee te maken.

Foto’s veneziataxi.it, wikipedia en motoscafivenezia.com