Op en rond de Nieuwe Maas

De watertaxi world tour (8)

De watertaxi in Mumbai 'vaart' ook over de weg

Rotterdam is natuurlijk niet de enige stad ter wereld met een vaarnetwerk van watertaxi’s. Op tal van andere plekken op de aardbol vormen ze een onmisbare schakel in het dagelijks vervoer. In dit serietje gaan we op een world tour langs alle bijzondere plekken waar je óók aan boord van een watertaxi kunt stappen. Aflevering 8: de watertaxi’s van Mumbai.

mumbaipano

Je hoeft zelf nooit in Mumbai te zijn geweest om te weten dat het een e-n-o-r-m grote, Indiase stad (meer dan 20 miljoen inwoners!) is, en dat je dus stevig in je schoenen moet staan wil je er als bezoeker je weg vinden.

Gelukkig heeft de lokale overheid recent het initiatief genomen om het plaatselijke mobiliteitsnetwerk uit te breiden met watertaxi’s. Ze zijn er in de eerste plaats om de eigen bevolking sneller door deze giga-metropool te vervoeren, maar ook toeristen zullen aan boord even naar adem kunnen happen als de drukte en de chaos in de straten ze iets te veel wordt.

mumbai
Een van de vele verschillende watertaxi’s die in Mumbai varen. Dit zou het amfibievaartuig moeten zijn waarvan er nu 500 in de stad worden ingezet

Over chaos gesproken: het valt niet mee om tevoren alvast een indruk te krijgen van de routes en bestemmingen van de watertaxi’s van Mumbai. De website van mumbaiwatercab.com biedt weliswaar wat informatie over de vaste trajecten die worden onderhouden, maar de knoppen om online ook meteen een rit te boeken met de High Speed Watertaxi functioneren niet. Vaart die superboot misschien niet meer?

Huh, een Rotterdamse watertaxi?

Verder zoeken op internet maakt de verwarring nog wat groter. De ene watertaxiservice van Mumbai is nog niet gestart of er lijkt alweer een andere voor in de plaats te zijn gekomen. Onduidelijk blijft ook met wat voor boten er nu precies wordt gevaren. We komen een bijna-kopie tegen van onze eigen, Rotterdamse MSTX 6, maar ook miljonairsjachten die in de haven van Saint-Tropez of Monaco niet zouden misstaan en een catamaran met capaciteit van 200 passagiers.

mumbairott
Huh, een Rotterdamse watertaxi in Mumbai?

Mumbailive.com meldt in een nieuwsbericht dat er sinds juni maar liefst 500 watertaxi’s voor de stad in de vaart zijn genomen. En opwindender nog: het zijn taxi’s die zich zowel over water als over de weg kunnen verplaatsen. Maar de foto die het artikel siert, voedt de twijfel aan het waarheidsgehalte daarvan. Een amfibievoertuig met een buitenboordmotor?

Avontuur verzekerd

Allicht beter dus om je in Mumbai zelf maar even te oriënteren op wat er nou wel en niet kan (lees: bestaat) als je je wil laten overzetten met een watertaxi. Vaststaat: ook in dat opzicht is avontuur op een citytrip als deze verzekerd.