Op en rond de Nieuwe Maas Schippers Passagiers

Dit was Koningsdag 2023 voor onze schippers

Met 13 watertaxi's uitvaren voor de Koninklijke Familie

Koningsdag panorama schepemn
Op weg naar de Leuvehaven met Willem-Alexander en Máxima

Alle keren dat ze met hun boot uitvaren zijn het de nuchterste mannen die je je kunt voorstellen, maar dus niet vandaag! De 13 schippers van de Rotterdamse watertaxi die vanmiddag de Koninklijke Familie en hun gevolg van de Maashaven naar de Leuvehaven overbrachten, raakten er na afloop maar niet over uitgesproken. ‘Van tevoren dacht ik dat het me niet zo veel zou doen, en dat het een rit zou worden als alle andere’, glunderde schipper Han Verhagen bij terugkomst op de werf. ‘Maar ik kan nu wel bekennen dat ik onderweg supertrots was op onze stad en op onze eigen bijdrage aan Koningsdag.’

Ontspannen oversteek

Han, sleepbootkapitein van beroep en sinds jaar en dag voorzitter van de Schippers Centrale Rotterdam (SCR), had de eervolle taak om Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia en Ariana persoonlijk van de Maashaven naar de Leuvehaven te mogen vervoeren.
watertaxi - koningsdag werf2
Drie van de 13 ‘Koningsdag’-schippers, nog nagenietend van hun aandeel aan de Rotterdamse feestdag. In het midden Han Verhagen.

Han:’Meteen al toen ze bij me aan boord stapten, was de sfeer ontspannen. De koning en koningin gaven me een hand en stelden tijdens het varen interessante vragen. De meiden liepen meteen enthousiast door naar het buitendek. Ze leken wel toeristen! Al die zwaaiende toeschouwers op de kades ook. Het was prachtig, een ervaring om nooit meer te vergeten.’
Koningsdag panorama schepemn 1
Nog een ‘ererondje’ over de Nieuwe Maas als iedereen in de Leuvehaven is afgezet

Willem-Alexander, dit jaar tien jaar koning, koos er om die reden uitdrukkelijk voor de oversteek met de MSTX 10 te maken. Behalve Máxima en de twee prinsessen (Alexia was wegens schoolexamens afwezig) bestond het gezelschap op de ‘10’ verder nog uit een hofdame en een man van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. De overige leden van de Koninklijke Familie, beveiligers en media werden in hun kielzog met de 12 andere watertaxi’s in de vloot naar de Leuvehaven gevaren. Vanaf de MSTX 6 en vanuit de lucht voorzag de NOS de overtocht van live-beelden.

De nieuwe waterstof-watertaxi MSTX 22 voer voor de bijzondere gelegenheid in de Maashaven, waarbij tegelijkertijd ook een aantal andere duurzame schepen in de Rotterdamse haven aan het grote publiek werden gepresenteerd.