Op en rond de Nieuwe Maas

Duurzaam vervoer met de watertaxi

Binnen tien jaar vaart heel onze vloot emissievrij

mstx33 klein

Watertaxi Rotterdam maakt zich sterk voor schoon vervoer over water. Daarom zetten we voor al onze veerdiensten emissievrije schepen in.

  • Op de veerdienst RDM/Heijplaat-Marconistraat/M4H varen we met drie 50-persoons, elektrisch aangedreven watertaxi’s.

  • Op de veerdiensten Charloisse Hoofd-Katendrechtse Hoofd en Plantagelaan - Piekstraat doen we dat met twee 12-persoons elektrische watertaxi’s, die tevens plaats bieden aan 12 fietsen.

Kiloton CO2-reductie

Bij rondvaarten en in het vervoer op afroep over korte afstanden maken we eveneens zo veel mogelijk gebruik van onze duurzame schepen, waaronder de 8-persoons HNY 6e en de 12-persoons plug in-hybride MSTX 21.

Op jaarbasis reduceren we de CO2-emissie van het personenvervoer over water in Rotterdam met circa 1 kiloton. Dat is net zo veel als de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 489 Nederlandse personenauto’s of die van 6,4 miljoen autokilometers op fossiele brandstoffen.

Ecostroom

Voor het opladen van onze elektrische watertaxi’s gebruiken we Ecostroom van Eneco. Ecostroom wordt uitsluitend opgewekt uit wind en zon, dus uit schone energiebronnen.Bovendien wekken we met 190 zonnepanelen op ons basisstation jaarlijks 50.000 kWh op. Dat staat gelijk aan het gemiddeld verbruik van 18 huishoudens.

Watertaxi op waterstof

Binnen 10 jaar is onze gehele vloot emissievrij. Al in 2022 zetten we hiervoor de volgende stap met de introductie van de MSTX 22, die op groene waterstof vaart. Rotterdam heeft hiermee de Nederlandse primeur van het eerste kleine passagiersvaartuig dat ervoor geschikt is gemaakt.

Tegelijkertijd wordt in de Rotterdamse haven een bunkerstation aangelegd waar duurzaam opgewekte waterstof kan worden getankt. Doel is om meerdere partijen hiervan gebruik te laten maken, zowel vanaf het water als op land. Zo heeft ook de dienst Stadsbeheer van Gemeente Rotterdam plannen om haar onderhoudsvoertuigen op waterstof te laten rijden.

De waterstof-watertaxi is ontwikkeld door het SWIM-consortium, een samenwerkingsverband van Watertaxi Rotterdam, de Rotterdamse venture building studio Enviu, en de maritieme innovatiebureaus Flying Fish en ZEPP.solutions uit Delft.