Op en rond de Nieuwe Maas

Kennismaken met de MSTX 22 (2)

Scheepvaartexperts verdringen zich rond de waterstof-watertaxi

watertXI - MSTX 22 GREENPORT

Het is de komende maanden druk aan boord van de MSTX 22. Delegaties uit binnen- en buitenland reizen af naar Rotterdam om de op waterstof aangedreven watertaxi met eigen ogen te kunnen zien.

Deze week werd er voor de bijzondere boot een plaatsje gemaakt tussen de kolossale jachten die bij Greenport in Pernis liggen afgemeerd. Het bedrijf had een symposium voor een grote groep maritieme experts georganiseerd met als thema ‘Waterstof is overal, ook in de scheepvaart’.

WATERTAxio mstx22 - greenport

Op de bijeenkomst sprak onder anderen Peter Luscuere, hoogleraar aan de TU Delft, over de mogelijkheden en uitdagingen in de toepassing van waterstof als energiedrager in de scheepvaart. Zijn credo: waterstof is hard op weg de rockster van de energiewereld te worden. De MSTX 22 was ter plaatse om zijn betoog te onderstrepen.

Greenport, een zusteronderneming van Hebo Maritiemservice, is in de Rotterdamse haven een dienstverlener die op het gebied van verduurzaming flink aan de weg timmert. Zo wordt de elektriciteit op de werf grotendeels opgewekt door zonnepanelen en is alle nieuwbouw al energieneutraal. Greenport levert in de Werkhaven ook de waterstof voor de MSTX 22.

Zelf mee met de MSTX 22? Dat kan! De waterstof-watertaxi vaart al op zaterdagmiddagen tussen Hotel New York, Veerhaven en Leuvehaven.