Op en rond de Nieuwe Maas Steigers

Waterparadijs Wijnhaveneiland

Welke ideeën leven er bij Rotterdammers over het aantrekkelijker maken van al dat water waarmee ze hun stad delen?

Op het Stadsmakerscongres 2020, begin november, buigen architecten, stadsontwikkelaars, ondernemers en politici zich over de plannen die er daarvoor ondertussen al bestaan.

Wat die met elkaar gemeen hebben, is dat er volop in wordt gedroomd over het attractieve ‘waterpark’ waarin de Nieuwe Maas, de oude havens en de Rotte de komende jaren zijn om te toveren. Een aantal van die ideeën halen we in Onderstroom in een serietje over het voetlicht. Als eerste: het voorstel van de Rotterdamse Dromers voor de herontwikkeling van het Wijnhaveneiland.

Wijnhaven-groen
illustratie: Rotterdamse Dromers

Een spannend stuk Rotterdam

Het Wijnhaveneiland is booming, weet Stijn van Pelt van het stedenbouwkundig collectief Rotterdamse Dromers. ‘Het gebied, ingeklemd tussen de Blaak en Rotterdam en zijn twee iconische stadsbruggen, is over een paar jaar zeker acht woontorens en duizenden nieuwe inwoners rijker.

‘Ooit de saaiste kantorenlocatie van Nederland, nu een spannend stuk Rotterdam. Met de horecaboot V11 als trekpleister, de Vierleeuwenbrug als herinnering aan vervlogen tijden en tiny houses op het water is het een eigenzinnig stukje stad in het “historische hart” van Rotterdam. En met potentie tot nog veel meer. Vooral op en in het alom aanwezige water langs de kade.

‘Met al die luxe die er op de kade toegevoegd wordt, zou je willen dat er op waterniveau iets soortgelijks plaats gaat vinden. Zodat je drijvend ook van het gebied kan genieten, en niet alleen wandelend. Op tal van plekken in de wereld zijn er geweldige voorbeelden van dit soort placemaking in herontwikkelde woongebieden. Je kan daar niet alleen naar het water kijken, maar er op liggen, lopen, doorheen zigzaggen, tussendoor of overheen wandelen.

wijnhaveneiland
illustratie: Rotterdamse Dromers

‘Wij staan niet alleen met onze oproep om het water in de stad beter te gebruiken. Bewoners van The Red Apple bouwden al de Red Apple Marina om hun bootjes neer te leggen. De barbecueboot van H2otel is een bekende attractie, en laten we de immens populaire Hottug van de eveneens uitstekend bezochte drijvende Engelse pub Vessel 11 niet vergeten. Dobberen in een warm stookbad terwijl je soepel door het water glijdt in een vaartuig naar de vorm van een sleepboot. Wie wil dat nou niet?

‘De culturele sector krijgt ook een plek in ons plan. De kleinkunst heeft meer zichtbare plekken nodig in onze stad en waar kan dat nou beter dan in downtown Wijnhaven? Door het hoogteverschil van de kademuur en de vlonders/pontons is de kademuur een ideaal projectiescherm. Of als gesloten achterkant van een klein podium. Zet wat stoelen neer en je kan zo voor een petit gezelschap iets leuks organiseren.’

Meer informatie: www.rotterdamsedromers.nl