Op en rond de Nieuwe Maas

Muzikale reis over het Quarantaineterrein

Met de watertaxi naar een bijzondere locatievoorstelling van het O-festival

watertaxi - O-festival 1

Het Quarantaineterrein en het bijbehorende strandje op Heijplaat zijn van woensdag 25 tot en met zondag 29 augustus alleen toegankelijk voor bezoekers van het O-festival, de nieuwe naam van de Rotterdamse Operadagen. Het gezelschap Opera2Day speelt daar dan de locatievoorstelling Quarantaine Eiland, die het publiek in kleine groepen meevoert op een muzikale reis door dit unieke stukje Rotterdams erfgoed.

watertaxi - O-festival 2

De voorstelling begint op het RDM-terrein. Festivalgangers worden daar met de nieuwe, 50-persoons MSTX31 van Watertaxi Rotterdam overgebracht naar het quarantainegebied, dat in de 90 jaar van zijn bestaan tijdelijke opvang bood aan onder anderen Joodse vluchtelingen, tyfuslijders en demente bejaarden.

watertaxi - O-festival 2a

Tijdens hun wandeling horen bezoekers via de koptelefoon meer over de geschiedenis van dit rijksmonument. In korte geluidsfragmenten zijn zo de verhalen te horen van de jonge Duits-Joodse vluchteling Fréderic Zeller, die in de jaren negentig een boek schreef over zijn verblijf op het Quarantaineterrein, van een 81-jarige Rotterdamse die er als kleuter met tyfus werd opgenomen, en van de zoon van de opzichter die er in de tweede helft van de jaren zestig met zijn gezin woonde.

watertaxi - O-festival 4

Onderweg wordt op onverwachte plekken gestopt voor optredens van zangers, zangeressen en bespelers van oude snaarinstrumenten. Ze brengen liederen ten gehore over epidemieën en plagen uit vervlogen tijden en verre streken. Het zijn getuigenissen vol verdriet en rouw, maar ook met strijdlust en hoop op betere tijden.

watertaxi - O-festival 5

Gesitueerd tussen toenmalige barakken als ‘het Chloorhuisje’ en ‘het Lijkenhuisje’ zijn het klaagzangen die op het Quarantaineterrein extra indruk maken. Ook de uniforme, lichtblauwe ziekenhuiskleding en de sinistere stilte waarin de leden van Opera2Day daar steeds tussen het struikgewas opduiken, dragen bij aan een heel bijzondere ervaring.

watertaxi - O-festival 7

Het O-festival omvat in totaal 66 voorstellingen op uiteenlopende plekken in Rotterdam. Voor meer informatie kun je terecht op de eigen website van het evenement. Wil je wat meer weten over het Quarantaineterrein en de toekomst ervan, lees dan ook dit verhaal.

watertaxi - O-festival 8